Papageno Radio
Intermezzo Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje 43 év után újra a Berlinálén

Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje 43 év után újra a Berlinálén

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mészáros Márta Örökbefogadás című alkotása egyike lesz annak a hat digitálisan felújított filmnek, amelynek világpremierjét a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartják.

A filmeket a Berlinálé Klasszikusok szekcióban mutatják be. A fesztivál keretében Mészáros Márta 1975-ben bemutatott filmjén kívül a német Dominik Graf The Sieger című 1994-es thrillerét és a dán Carl Theodor Dreyer Ige című 1955-ös fekete-fehér filmjét láthatjuk. A további három filmet januárban jelentik be.

Dominic Graf akcióthrillere 25 év után látható ismét a filmvásznon a Bavaria Film szakemberei által digitálisan restaurált, kilenc perccel hosszabb, rendezői változatban. Carl Theodor Dreyer Arany Oroszlán-, Golden Globe- és Oscar-díjas alkotását a Dán Filmintézet restaurálta.

Mészáros Márta 2018-ban Los Angelesben kapott életműdíjat


Mészáros Márta az első női rendező volt, aki Örökbefogadás című filmjével 1975-ben elnyerte a Berlinálé legjobb filmnek járó Arany Medve-díját. A film 4K-felbontású, digitálisan felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmlabor készítette az eredeti film negatívja és az eredeti mágneses hangsáv felhasználásával, a Filmarchívum szakmai irányításával. A digitális felújítást a film operatőre, Koltai Lajos felügyelte.

Külön örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk az Örökbefogadást, Európa egyik legjelentősebb női filmrendezőjének magnum opusát, hibátlan kép- és hangminőségben. Mészáros Márta az alkotói filmek úttörői között volt, munkája számos német női filmes alkotót is inspirált

– fogalmazott Rainer Rother, a Német Filmmúzeum művészeti igazgatója és a Retrospektív szekció vezetője.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X