Papageno Radio
Folk Szalóki Ági: „Az empátia képes összhangot és békét teremteni”

Szalóki Ági: „Az empátia képes összhangot és békét teremteni”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mindez világ örvendezzen! címmel karácsonyi koncertre készül Szalóki Ági. Mennyiben tér majd el a december 27-én, a Müpában hallható a műsor a korábbi karácsonyi összeállításaitól? – többek közt erről kérdeztük.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

– Roskadoznak a polcok a karácsonyi lemezektől. Lehet még újat mondani ebben a műfajban? Számodra mi jelentett inspirációt, és a korábbi karácsonyi koncertjeidtől mennyiben tér el az idei?

– Sem újat mondani, sem mutatni nem áll szándékomban, egyedül az vezérel, hogy a karácsonyhoz és a helyszínhez méltó módon ünnepeljünk. A decemberi koncertem exkluzív lesz.

Az elhangzó összeállítás nem jelent meg lemezen, csak azok hallhatják, akik eljönnek.

Számtalan csodálatos karácsonyi lemezt ismerek, népzeneit, világzeneit, klasszikus zeneit – a karácsony hihetetlenül gazdag zenei kincsekben. Ez a zenei gazdagság is inspirál a koncertre való felkészülésben.

A 2012-ben megjelent Öröme az égnek, ünnepe a Földnek című lemezemen klasszikus karácsonyi énekek és népdalok jazzes átiratai hallhatók. Az idei koncert hagyományosabb lesz: a közönség autentikus népzenét hallhat népi hangszereken, és régizenei darabokat lanton és viola da gambán. Természetesen az énekhang is hangsúlyos szerepet kap: több énekes szólista működik közre, és Cser Ádám vezényletével a Victoria Kamarakórus is.

– Mi alapján választottad ki a közreműködőket, milyen élmények kötnek hozzájuk?

– Két évvel ezelőtt találkoztam Bodrogi Éva szopránénekesnővel, akivel a régizene és a népzene közötti kapcsolatokat keressük közös koncertjeinken. Virágénekekre fűztük fel az egyik, és karácsonyi énekekre a másik műsorunkat. Ezek a koncertek, az együtténeklés jó élménye és a régizene felfedezésének öröme megerősített abban, hogy érdemes folytatni a közös munkát. Bognár Szilvi népdalénekeshez régi jó barátság fűz, mely a Szájról szájra együttesben erősödött meg.

Örülök, hogy eljön a Kanadában élő Kiss Noémi szopránénekesnő is, aki Bodrogi Évához hasonlóan Nancy Argenta tanítványaként diplomázott Londonban. Noémi rendszeresen koncertezett a Budapesti Fesztiválzenekarral, mielőtt Kanadába költözött. Ritka alkalom, hogy a magyar közönség hallhatja őt.

Szalóki Ági – forrás: szalokiagi.hu

Bolya Mátyást szinte gyerekkorom óta ismerem, és munkáit évek óta figyelemmel kísérem. A műsor szerkesztésében, rendezésében ő a legnagyobb támaszom. Régi álmom, hogy Cser Ádámmal és kórusával együtt dolgozzam. Szép ajándék, hogy ez éppen a Müpában válhat valóra.

Szalóki Ági koncertjéről részletes információkat a Müpa oldalán talál!

– A régi idők és napjaink karácsonyában megragadható-e valami örök érvényű, ami egy ilyen koncert üzeneteként is szolgálhat?

– Az egyéni érdekek erőteljes képviseletének visszaszorítása, az empátia képes összhangot és békét teremteni. Ebben nagyon hiszek, és december 27-én minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy ez az üzenet igaz legyen.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X