Papageno Radio
Folk Városi görög zenék az európai világzene élvonalában

Városi görög zenék az európai világzene élvonalában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ötcsillagos kritikák a legrangosabb világzenei szaklapokban, a német lemezkritikusok 2018-as díja, az európai világzenei rádiók sikerlistájának első helye – és folytathatnánk tovább, ha bizonyításra szorulna: az európai világzenében 2018-ban a ciprusi Monsieur Doumani együttes Angathin című albuma volt az egyik legnagyobb szenzáció.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

És ezt csak súlyosbítja az a körülmény, hogy befolyásos ügynökségek nélkül és a trendi irányzatokra fittyet hányva jutott a csúcsra ez a különleges trió. 2011-ben, amikor pályafutása indult, feldolgozott népzenét játszott, de ma már inkább a saját szerzeményeire épít. Amit hallunk tőle, az szépen belesimul a városi görög zenék – különösen a kortárs rebetiko – irányzatába, de hangszerelése és nyitottsága egészen sajátossá teszi.

Angelos Ionas akusztikus gitáron, Antonis Antoniou (a buzukiféle) tzourason, Demetris Yiasemides pedig harsonán játszik, mégpedig úgy, hogy rögtön kitűnjön, a görög és ciprusi népzenék mellett a rock és a jazz is komoly befolyással volt rájuk. Másfelől éppilyen mélyen hatott dalaikra a megosztott ciprusi társadalom kiélezett politikai és gazdasági helyzete – erre utal új lemezük címe is, mely „tüskét” jelent magyarul.

A Müpa színpadán 2018. december 9-én játszik a zenekar.

Promóció

Stream és színház

X
X