Papageno Radio
Intermezzo Vidnyánszky Attila marad a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Vidnyánszky Attila marad a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Továbbra is Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vezeti a Magyar Teátrumi Társaságot. Erről december 10-i budapesti tisztújító közgyűlésén döntött az MTT tagsága.

A következő öt évben Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház; Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház; Pataki András, a Soproni Petőfi Színház és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója az MTT új elnökségének tagja.

Látta már a Nemzeti Színház új előadásainak plakátjait?

Ide kapcsolódik:
Fotósorozatot készített legújabb bemutatóihoz a Nemzeti Színház – Videó

Vidnyánszky Attila arról beszélt, hogy büszkék lehetnek az elmúlt tíz év munkájára. Kiemelte, hogy az elmúlt 8-9 évben az általuk kitalált, felépített rendszer szerint működik az egész színházi szakma egyre több nézőt befogadva, egyre több színházi hellyel gazdagodva.

A következő évek munkájáról szólva elmondta, hogy számos dolgot újra kell szabályozni, tehát az előadó-művészeti törvény módosítása az egyik legfontosabb feladat. A befogadószínházak ügye, a pajtaszínházak, az amatőr színházak újraélesztése is központi témájuk és a nemzeti alaptantervvel kapcsolatban is van feladatuk.

Döntöttek Körmendi János hagyatékának sorsáról:

Ide kapcsolódik:
Múzeumba került a 10 éve elhunyt Körmendi János hagyatéka

Szabó László, az MTT titkára két napirendi pontot emelt ki, a társasági adó (TAO) kérdését – hogy mi fog történni a magyar színházi világban a társasági adó rendszerének megszűnése után -, és a nemzeti alaptanterv témáját.

Mint mondta, rengeteg érv, gondolat elhangzott a közgyűlésen a TAO-helyzettel kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a közgyűlés kinyilvánította, hogy a Magyar Teátrumi Társaság együttműködik a kulturális kormányzattal, és segítségére lesz abban, hogy hogyan kell a TAO megszűnése utáni helyzetben fellépni, milyen módon kell a magyar színházi világ finanszírozottságát és működését megőrizni.

Az alelnökök közül Szabó Ágnes a szervezet sokszínűségét emelete ki. Cseke Péter arról beszélt, hogy a kezdetek óta a tagok száma tízszeresére nőtt. Pataki András a közeljövő feladatairól szólva a színház-pedagógia témakörét és a határon túli színházi együttműködéseket emelte ki. Oberfrank Pál elmondta: úgy érzi, hogy a szakma egyre inkább egymásra talál, mindenkivel megtalálják a közös nevezőt, hogy együtt tudjanak dolgozni a közönségért.

A közgyűlésen három új tag – a Fórum Színház, a Magyarországi Német Színház és a Budapest Táncszínház – nyert felvételt, így 68-ra bővült az MTT tagsága.

(Via MTI)

Promóció

X
X