Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Világzenei fesztivál köszönti a 40 éves Leskowsky Hangszergyűjteményt

Világzenei fesztivál köszönti a 40 éves Leskowsky Hangszergyűjteményt

A Global Vibes nemzetközi dorombkonferenciával és világzenei fesztivállal indul útjára a jövőre 40 éves Leskowsky Hangszergyűjtemény jubileumi programsorozata Kecskeméten.

- hirdetés -

A Leskowsky Hangszergyűjtemény hivatalosan 1979 szeptemberében a Katona József Emlékház egyik szobájában nyitotta meg kapuit. A hangszerek gyűjtését azonban jóval előbb, barátjával alapított zenekara mellett, mintegy 50 éve kezdte meg. Hangszergyűjteménye ma 1800 darabból áll. A páratlan kollekció 2015 óta új helyen, a Hírös Város Turisztikai Központban  várja a látogatókat. Hangszereikre és programjaikra az idei évben már közel 18 ezer ember volt kíváncsi.

Az alapító, Leskowsky Albert a zenével az Illés együttessel eltöltött koncertturnékon „fertőződött meg”. Számos hangszeren játszik, és zenét is szerzett. Napjainkban pedig a hangszerek mellett a régi kerékpárok, a velocipédek beszerzése lett a hobbija. Gyűjteménye már mintegy száz különleges kétkerekűt számlál.

- hirdetés -

A Leskowsky Hangszergyűjtemény születésnapját 2019 szeptemberében gálakoncerttel ünneplik meg, majd a programsorozat decemberben egy nemzetközi konferenciával és világzenei fesztivállal zárul.

Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője, a hétfői sajtótájékoztatón elmondta:

a december 29-én zajló Global Vibes fesztivál és konferencia a dorombot állítja középpontba.

A nemzetközi rendezvényre nyolc országból, köztük Japánból, Udmurtiából, Jakutföldről, Észtországból és Moldovából is érkeznek fellépők.

Emlékeztetett, a doromb „az egyik legősibb, egyben a legglobálisabb és a leglokálisabb hangszer a világon”, mégis magyar nyelvterületen egyedül a moldvai csángóknál számít autentikusnak. A találkozón éppen ezért a csángó gyermekek bemutatóján túl a moldvai dorombos hagyományokról is szó lesz.

A fesztivál programjából érdemes kiemelni Cätlin Mägi koncertjét is. A művésznő az észt népzene egyik legfontosabb alakja, a zeneakadémia tanára, de programja mégis modern, újszerű köntösbe bújtatja a hagyományos észt dallamokat. Looper pedált és effekteket használva mutatja be legújabb lemezét.

Cätlin Mägi – fotó: Erakogu

Jakutföld egyik legismertebb világzenei duója, Klavdia és German Klavtyaevsk pedig a legősibb észak-kelet szibériai hangszereket szólaltatják majd meg virtuóz módon. A koncertre egy gyógyító emberrel, egy sámánnal érkeznek, hogy a fellépésüket követően egy különleges szertartást is bemutassanak az érdeklődőknek.

Szilágyi Áron hangsúlyozta, hogy jövőre témahetekhez kapcsolódva szorosabb partnerséget alakítanának ki az iskolákkal. A hangszergyűjtemény vezetője szerint a hangszerek világa az ének-zene oktatáshoz áll a legközelebb, de az instrumentumok segítségével megismerhetők a különféle történelmi korok, szokások, földrajzi területek, fizikai jelenségek is.

A szervezők díjat is alapítanak 2019-ben. Pénzdíjas, országos pályázatukkal Magyarország legjobb énektanárát ismerik majd el.

A legkisebbeknek szóló hangszerbabusgató foglalkozások folytatásaként a hangszerek varázslatos világát bemutató és játékosan megismertető, CD-melléklettel ellátott mesekönyvet is megjelentetnek.

A gyermekek mellett azonban különleges környezetben szerzett meghitt élményeket kínálnak a felnőtteknek is. Szobakoncert-sorozatuk keretében – a Babel Sound Világzenei Fesztivál szervezőivel közösen – nemzetközi fellépők tolmácsolásában ígérnek különleges hangszerbemutatókat és zenei tapasztalatokat.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.