Papageno Radio
Intermezzo 100 év után újíthatják fel a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karát

100 év után újíthatják fel a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karát

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2017 májusában számoltunk be róla, hogy rendhagyó romkoncertet adtak Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karának oktatói és hallgatói, hogy felhívják a figyelmet a karnak helyet adó épület életveszélyességére és felújításának szükségességére. Tóth Péter zeneszerző, dékán védősisakban konferálta fel a fellépőket, majd beszédben elmondta, hogy 1916 óta nem történt lényegi változás az épület állagában.

Tóth Péter 2011 óta oktatója, 2013 óta pedig vezetője is a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának. Idén dékánként lejár a mandátuma, aminek kapcsán a delmagyar.hu-nak adott interjújában mérlegelte az elmúlt időszakot.

Ide kapcsolódik:
Életveszélyes a szegedi zeneművészeti kar épülete

„Pályázati pénzekből rengeteg hangszert tudtunk vásárolni az elmúlt években” – mondja, ennek ellenére a rendelkezésre álló 45-50 zongorából húszat azonnal ki kellene cserélni. A kar épületének felújítása az elmúlt évek munkájának köszönhetően végre elérhető közelségbe került.

„3 milliárd van az építkezésre, elméletileg”

– szögezi le a dékán, aki ugyanakkor attól tart, ismerve az építőipar rohamosan emelkedő árait, hogy a végén ennél többe fog kerülni a felújítás.

A tervezőirodát már kiválasztották, az egyetem a napokban írja alá a szerződést. 260 napjuk van a tervek elkészítésére. A főfalak megmaradnak, belülről viszont teljesen korszerű, 21. századi épület fogadja majd a hallgatókat. Hétezer négyzetméter újul meg, és kialakításra kerül egy 450 fős hangversenyterem is. A munkálatok várhatóan 2020 nyarán kezdődnek.

Tóth Péter mandátuma lejár idén, harmadszor már nem pályázhat a dékáni címre. „Rektor úr felajánlotta, hogy megbízottként felügyeljem a felújítási munkálatokat, ami rengeteg energiámat fogja lekötni. Az, hogy dékánhelyettes leszek-e a jövőben, nyilván az utódomon múlik. Ha igényt tart rám, vállalom. Mikor tudatosult bennem, hogy nem pályázhatok újra, tudatosan kerestem a lehetséges utódomat, olyan valakit, aki szakmailag feddhetetlen, és alkalmas arra, hogy az előttünk álló átmenetet levezényelje.”

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X