Papageno Radio
Intermezzo 3 milliárd forintért vette meg a kormány Munkácsy Golgotáját

3 milliárd forintért vette meg a kormány Munkácsy Golgotáját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában, január 9-én.

Munkácsy Mihály Párizsban, 1884-ben festette a Golgotát, majd 3 évvel később Amerikába vitték, ahol egy amerikai üzletember vásárolta meg. 1988-ban Julian Beck amerikai kereskedő tulajdonába került a kép, aki 1991-ben hozatta kölcsönzéssel Magyarországra, és 1993-tól látható is volt a festmény kiállításon. Julian Beck a képet felajánlotta megvételre a magyar államnak, amely azonban elzárkózott ettől. A képet 2003-ban Pákh Imre műgyűjtő vásárolta meg és letéti szerződést kötött az azt kiállító debreceni Déri Múzeummal 2004-ben, 2006-ban és 2012-ben.

Ide kapcsolódik:
Kiállítással ünnepli a Munkácsy-évfordulót a Szolnoki Galéria

A 2010-es években az állam 6 millió dollárt (1,6 milliárd forintot) ajánlott a képért, de Pákh 9 millió dollárnál kevesebbért nem volt hajlandó eladni. A kormány védetté is akarta nyilvánítani a Golgotát, hogy ne lehessen kivinni az országból, és Pákhnak nyomott áron kelljen eladnia, de a Kúria hatályon kívül helyezte a döntést. A hatályon kívül helyezésig a festmény a debreceni Déri Múzeumban volt, letakarva.

(Via MTI, index.hu)

Promóció

Stream és színház

X
X