Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A British Museum nem adja vissza a görögöknek a Parthenon-frízeket

A British Museum nem adja vissza a görögöknek a Parthenon-frízeket

A British Museum ismét kizárta a Görögország által magáénak követelt Parthenon-frízek visszaszolgáltatását. A londoni intézmény igazgatója a Ta Nea című görög lapban megjelent interjúban attól is elzárkózott, hogy kölcsönadják Athénnak a világhírű márványokat.

- hirdetés -

Hartwig Fischer hangoztatta, hogy a frízek nem képezik Görögország tulajdonát, és a kölcsönadás sem jöhet szóba, mert csak olyanoknak adnak kölcsön tárgyakat a British Museum gyűjteményéből, akik elismerik a tulajdoni viszonyokat.

- hirdetés -

A nyugati oromzat rekonstrukciója – forrás: Wikipedia

Az ókori kincsek felfedezői között volt Lord Elgin brit követ, a 19. százaz elején az ő révén kerültek a szobrok és domborművek Angliába, majd a British Museumba.

Görögország 1982 óta követeli vissza őket, Nagy-Britannia azonban nem enged ennek, és azt is hangsúlyozza, hogy Görögországban nem tudnák megfelelően elhelyezni a márványfaragványokat.

Parthenon-frízek – fotó: Nicolas Economou/NurPhoto

A görög álláspont szerint az ultramodern Akropolisz Múzeum megfelel a célra. Legutóbb 2018 decemberében Prokopisz Pavlopulosz görög köztársasági elnök jelentette ki ezt, erre reagált most a londoni múzeum német vezetője.

(Via MTI)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X