A holland királyi családot támadják egy Rubens-rajz miatt

Rubens - Meztelen férfi emelt karral - tanulmány

Bírálják Hollandiában a királyi család azon döntését, hogy az uralkodói gyűjteményből árverésre bocsátják Peter Paul Rubens egy krétarajzát.

Mark Rutte holland kormányfő közölte, hogy az árverésre bocsátás „a királyi család magánügye”, nem fog közbeavatkozni. Salima Belhaj, a D66 liberális párt tagja kérte a kormányfőt arra, hogy járjon közbe az aukció elhalasztása érdekében azért, hogy először holland intézménynek ajánlják fel a vételi jogot – adta hírül a The Art Newspaper honlapja.

A Rubens-alkotást 12 másik régi mester rajzával, valamint II. Vilmos (1792-1849) uralkodó gyűjteményéből származó kínai porcelánnal, edényekkel és ezüsttel együtt árverezi el a Sotheby’s New Yorkban január 30-án. A szakértők szerint a rajz 2,5-3,5 millió dollárért kelhet el. A D66 párt most közvetlenül a királyi családhoz fordul kérésével.

Eldönthetnék, hogy holland múzeumot érdekelhet-e a műtárgy megvásárlása, mielőtt külföldre árverésre viszik azt. Ily módon a hollandoknak lenne esélyük arra, hogy gyönyörködhessenek ezekben a rajzokban. Ha azok külföldre távoznak, nem fogjuk újra látni őket – fejtegette Belhaj a kulturális folyóiratnak.

Ha régi mesterek műveiről van szó, a holland múzeumoknak kötelességük felmérni más helyi intézmény érdeklődését még az előtt, hogy árverésre bocsátanák a műtárgyat, ez azonban magángyűjteményekre nem vonatkozik.

Ide kapcsolódik:
A holland múzeumok visszaszolgáltatnák a nácik által ellopott műkincseket

Sjarel Ex, a rotterdami Boijmans van Beuningen múzeum igazgatója felszólította a királyi családot a műtárgyak visszavonására az aukcióról, hogy esélyt adjanak a múzeumoknak a darabok megszerzésére. A Boijnamsnak van a legnagyobb Rubens-gyűjteménye Hollandiában.

„Semmilyen konzultáció nem folyt, nem ez a helyes királyi út”

– mondta Ex az AD holland újságnak. „Aukcióra bocsátani azt jelenti, hogy a tulajdonos a legnagyobb árat akarja. Ha megszerezhetnénk a rajzot, az fontos darabja lenne Rubens-gyűjteményünknek” – tette hozzá.

A Sotheby’s szerint II. Vilmos király az 1830-as években vásárolta meg a brit Thomas Lawrence-től a fiatal, izmos férfit ábrázoló vázlatot Raffaello, Michelangelo, Leonardo és Rembrandt művei mellé gyűjteményébe. A rajz egyike azoknak a tanulmányoknak, amelyeket Rubens a Kereszt felállítása című, 1608-ban festett oltárképéhez készített, amely az antwerpeni Miasszonyunk templomában van.