Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A holland királyi családot támadják egy Rubens-rajz miatt

A holland királyi családot támadják egy Rubens-rajz miatt

Bírálják Hollandiában a királyi család azon döntését, hogy az uralkodói gyűjteményből árverésre bocsátják Peter Paul Rubens egy krétarajzát.

- hirdetés -

Mark Rutte holland kormányfő közölte, hogy az árverésre bocsátás „a királyi család magánügye”, nem fog közbeavatkozni. Salima Belhaj, a D66 liberális párt tagja kérte a kormányfőt arra, hogy járjon közbe az aukció elhalasztása érdekében azért, hogy először holland intézménynek ajánlják fel a vételi jogot – adta hírül a The Art Newspaper honlapja.

- hirdetés -

A Rubens-alkotást 12 másik régi mester rajzával, valamint II. Vilmos (1792-1849) uralkodó gyűjteményéből származó kínai porcelánnal, edényekkel és ezüsttel együtt árverezi el a Sotheby’s New Yorkban január 30-án. A szakértők szerint a rajz 2,5-3,5 millió dollárért kelhet el. A D66 párt most közvetlenül a királyi családhoz fordul kérésével.

Eldönthetnék, hogy holland múzeumot érdekelhet-e a műtárgy megvásárlása, mielőtt külföldre árverésre viszik azt. Ily módon a hollandoknak lenne esélyük arra, hogy gyönyörködhessenek ezekben a rajzokban. Ha azok külföldre távoznak, nem fogjuk újra látni őket – fejtegette Belhaj a kulturális folyóiratnak.

Ha régi mesterek műveiről van szó, a holland múzeumoknak kötelességük felmérni más helyi intézmény érdeklődését még az előtt, hogy árverésre bocsátanák a műtárgyat, ez azonban magángyűjteményekre nem vonatkozik.

Ide kapcsolódik:
A holland múzeumok visszaszolgáltatnák a nácik által ellopott műkincseket

Sjarel Ex, a rotterdami Boijmans van Beuningen múzeum igazgatója felszólította a királyi családot a műtárgyak visszavonására az aukcióról, hogy esélyt adjanak a múzeumoknak a darabok megszerzésére. A Boijnamsnak van a legnagyobb Rubens-gyűjteménye Hollandiában.

„Semmilyen konzultáció nem folyt, nem ez a helyes királyi út”

– mondta Ex az AD holland újságnak. „Aukcióra bocsátani azt jelenti, hogy a tulajdonos a legnagyobb árat akarja. Ha megszerezhetnénk a rajzot, az fontos darabja lenne Rubens-gyűjteményünknek” – tette hozzá.

A Sotheby’s szerint II. Vilmos király az 1830-as években vásárolta meg a brit Thomas Lawrence-től a fiatal, izmos férfit ábrázoló vázlatot Raffaello, Michelangelo, Leonardo és Rembrandt művei mellé gyűjteményébe. A rajz egyike azoknak a tanulmányoknak, amelyeket Rubens a Kereszt felállítása című, 1608-ban festett oltárképéhez készített, amely az antwerpeni Miasszonyunk templomában van.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.