Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A közönségre is számítanak a Stockhausen-happening bemutatóján

A közönségre is számítanak a Stockhausen-happening bemutatóján

Karlheinz Stockhausen a Kontakte című művét felhasználva 1961-ben 24 egyéb szereplővel (karmester, rendezők, utcazenészek, akcióművész, festőművészek, színészek, világosító, újságárus, ruhatáros, stb.) létrehozott egy egész estés „zenei színház” előadást, egy Fluxus happeninget. Ez lett az Originale (Eredetek). Az Átlátszó Zene fesztivál programjában január 18-án hallgathatjuk meg mindkettőt, utóbbinak pedig a megszólaltatásában is részt vehetünk.

- hirdetés -

Az Originale címét az magyarázza, hogy a felbukkanó szereplők mind saját magukat, saját „eredetüket” mutatják be a színpadon a Stockhausen által megírt 94 perces partitúrában számukra biztosított időkeretekben.

- hirdetés -

A Kontakte mérföldkő az újzene, illetve az elektronikus zene történetében is. A több mint félórás mű két éven át készült, tehát könnyen kiszámíthatjuk, hogy átlagosan három hét kellett egyetlen percnyi zene megalkotásához. Ez persze így merő spekuláció, de leszögezhetjük, hogy a Kontakte alkotásakor Stockhausen egy teljesen új zenei jelleg egészét a hang legkisebb atomikus részéből elindulva akarta újrateremteni. Mindezen vizionárius terv végrehajtására a sors és a kor a legfrissebb technikai vívmányokat kínálta számára az elektronikus hangkeltő és hangrögzítő eszközök által. A darab először pusztán hangszórókra készült el, ezt követően komponálta Stockhausen a két hangszeres szólamot.

A Kontaktét 2018 júniusában játszotta először három fiatal magyar zenész, Baráth Bálint, Láposi Dániel és Kováts Jázon a Zeneakadémián. Úgy érezték, ezt a tudást felhasználva, létrehozhatják a happeninget is, a fesztivált támogató sok, lelkes művész részvételével. Az esten tehát mindkét művet bemutatják, az Átlátszó Hang fesztivál keretein belül már megszokott rövid ismertető foglalkozás keretében.

Karlheinz Stockhausen: Kontakte
Karlheinz Stockhausen: Originale (Happening)
 

2019. január 18. csütörtök 19.00 óra
Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

Előadják: BARÁTH Bálint – zongora
LÁPOSI Dániel – ütőhangszerek
KOVÁTS Jázon – elektronika
Valamint a fesztivál előadói közössége

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.