Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Basquiat UV-fényben: titkos részletek a brooklyni művész festményein

Basquiat UV-fényben: titkos részletek a brooklyni művész festményein

Különös felfedezésre jutott egy New York-i restaurátor, akit Jean-Michel Basquiat egy képének kormeghatározásával bíztak meg. Az UV-fényben a festmény láthatatlan tintával rajzolt részletei rajzolódtak ki.

- hirdetés -

Rutinmunkának indult a New York-i restaurátor, Emily Macdonald-Korth napja, akit egy keleti parti gyűjtő kért meg, hogy segítsen az általa birtokolt Basquiat-festmény datálásában.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Ezrek zarándokolnak Walesbe Banksyt látni

Először nagy felbontású fotókat készített a képről, aztán UV- és infravörös fénnyel világította meg a festményt. Ekkor korábban nem látható nyilak jelentek meg a vásznon. Először azt hitte, a szeme káprázik, viszont normál megvilágításnál a művészre jellemző rajzi elemek eltűntek. Ezeket ugyanis, mint Macdonald-Korth megállapította, láthatatlan tintával rajzolta a képre a művész.

„Sosem láttam még ilyet korábban – emlékezett vissza a restaurátor – Basquiat egy teljesen titkos réteget rejtett el a festményén.”

A felfedezés felveti persze a kérdést, hogy vajon más Basquiat-munkákon is találkozhatunk-e rejtett elemekkel, motívumokkal. A válasz igen. 2012-ben, a Sotheby’s készült árverés alá bocsátani a New York-i művész egy 1982-ben festett képét. Az UV-fényes vizsgálat ezen a munkán is egy fehér nyilat „mutatott meg”.

Macdonald-Korth szerint könnyen lehet, hogy további képeken is előkerülhetnek titkos motívumok, így arra biztatja a Basquiat-tulajdonosokat, hogy tegyenek próbát az UV-vizsgálattal.

(Via artnet.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.