Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Bauhaus busz mutatja be a százéves eszme örökségét

Bauhaus busz mutatja be a százéves eszme örökségét

A Dessauban található Bauhaus épületről mintázták azt a mobil otthonként is használható utánfutót, amely a Walter Gropiushoz köthető eszme legfontosabb tudnivalóit, a Bauhaus elvei szerint berendezett dizájnnal együtt szállítja el bárhova a világon.

- hirdetés -

Walter Gropius éppen száz éve, két weimari művészeti iskola összevonásával alapította az Állami Bauhaus intézményét, 2019 ezért a Bauhaus éve. Főként Németországban, de szerte a világban. Azt a könyvtárrá és lakótérré alakított utánfutót pedig, amely a hozzá megszólalásig hasonlító épület elöl indulva hamarosan megkezdi világjárását,

a Bauhaus trójai falovának is nevezhetnénk.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Leonardo és Rembrandt éve – 10 kihagyhatatlan kiállítás 2019-ben

A Berlinben élő építész, Van Bo Le-Mentzel tervezte, mindössze 15 négyzetméteres „lakótér” a dessaui épület egyik szárnyának pontos, miniatűr mása. A mobil egységet egy kis könyvtárral is felszerelték, így a Bauhaus történetével foglalkozó albumokat is lapozgathatnak benne az érdeklődők, de egy jó ízű kávét is elfogyaszthatnak a Bauhaus elvei szerint berendezett térben.

A projekt megálmodói arra számítanak, hogy a mobil tudásbázison megismerhető Bauhaus-kép túlmutat a csupán Európa-centrikus, hagyományos megközelítésen, és a szellemi áramlat friss, a legújabb kutatások tükrében történő bemutatását kínálja majd.

A Bauhaus busz hamarosan útnak indul Dessauból. Először Berlinbe érkezik, aztán a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosát, Kinshasát keresi fel, hogy nyáron Hong Kongba induljon.

(Via hyperallergic.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.