Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hatalmas szobrokkal nyit nyáron a komáromi Csillag erőd

Hatalmas szobrokkal nyit nyáron a komáromi Csillag erőd

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A tervek szerint még januárban elkészül a dél-komáromi Csillag erőd felújítása – írja a bumm.sk. A komplexumban egy új ismeretterjesztési és kulturális központ jön létre, és ide költözik a Szépművészeti Múzeum szobormásolati gyűjteménye is. A Csillag erőd nyáron nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

- hirdetés -

A Csillag erődben 2017 nyarán indult el a 6 milliárd forintos kivitelezés, amelynek keretében egy 7000 négyzetméteres kulturális központot hoznak létre az 1850 és 1871 között épült falak között. A tervek szerint az erődrendszer ezen része egy fontos oktatási, ismeretterjesztési és idegenforgalmi bázis lehet, ahol vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kap.

A szobormásolatok csarnokának látványterve – forrás: Városliget Zrt.

Egy 3000 négyzetméteres kiállítócsarnokkal is bővül továbbá a létesítmény, ahol a Szépművészeti Múzeum egyedülálló szobormásolati gyűjteménye kap helyet.

„A műszaki átadás január végén kezdődhet meg, melyet követően indulhat el a műtárgyak beköltöztetése” – tájékoztatta a portált Guba Sándor a Városliget Zrt. sajtószóvivője.

A szobrok, amelyek az ókortól a reneszánszig mutatják be a stílusok jellegzetességeit, a 19-20. század fordulóján készültek, és sokáig a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában állították ki őket, de ahogy arról mi is írtunk, a Román Csarnok 1944-től nem volt látogatható.

Ide kapcsolódik:
Kapucsínófényben úszó gránitárnyalatok – az újranyitott Szépművészeti Múzeumban jártunk

Az alkotások egy része az elmúlt években egyébként a dél-komáromi Igmándi erődben pihent, nyártól azonban ismét megtekinthetők lesznek a közönség számára.

(Via bumm.sk)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X