Jövőre bárki átírhatja Gershwin Kék rapszódiáját!

George Gershwin a festőállványnál - fotó: classicfm.com

Január 1-jén regények, film- és képzőművészeti alkotások felhasználását korlátozó rendelkezések jártak le az Egyesült Államokban, ezzel sok-sok kitűnő munka vált nyilvánosan hozzáférhetővé és újragondolhatóvá. Mutatunk közülük néhányat.

Ha esetleg Matisse-képes hótaposóban, Max Ernst munkáját mintázó kötött sapkában vagy Duchamp-kabátban közlekedő amerikai turistákat látnak a városban, ne lepődjenek meg. Annyi történt mindössze, hogy 2019. január 1-jén több ezer képző- és filmművészeti munka, valamint irodalmi alkotás szerzői jogi tilalma járt le az Egyesült Államokban.

Ide kapcsolódik:
Januártól Lehár Ferenc összes műve közkincs lesz

Azt hihetnénk, az ilyesmi – ha nem is mindennapos – évente megtörténik, de ez esetben tévednénk. Utoljára 1998-ban vált hasonló mennyiségű műalkotás szabad felhasználásúvá, abban az évben változott ugyanis a szabályozás. A szórakoztatóipari vállalatok nyomására az amerikai Kongresszus belement, hogy 75 évről 95 évre hosszabbítsa a szellemi tulajdonra vonatkozó szerzői jogokat, emiatt

utoljára 21 évvel ezelőtt vált nyilvánosan felhasználhatóvá a mostanihoz hasonló mennyiségű alkotás.

Akkoriban még az internet hőskorát éltük csak. Emiatt arra lehet számítani, hogy az akkorinál sokkal hamarabb és nagyobb méretben szippantja fel és hasznosítja újra a popkultúra a hónap elejétől birtokba vehető ikonikus alkotásokat. Ha szellemes remixek készülnek, ám legyen!

Az előttünk álló években olyan munkák válnak majd szabadon felhasználhatóvá, mint Gershwin Kék rapszódiája (2020-ban), F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című regénye (2021-ben) vagy éppen Mickey egér figurája (2024-ben).

Galériánkban a 2019-től nyilvánosan hozzáférhető képzőművészeti alkotásokból válogattunk.

(Via artnet.com)