Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Károly herceg ismét felfedte rajongását a művészetek iránt

Károly herceg ismét felfedte rajongását a művészetek iránt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Károly walesi herceg egy mélyreható rádióinterjúban adott hangot a művészetek és a művészetoktatás iránti elhivatottságának. Meggyőződése, hogy a kultúra felbecsülhetetlen mértékben járul hozzá az országok szellemi gazdagságához.

Akár hiszik, akár nem, Károly herceg csellón és trombitán is játszik, egyetemi tanulmányai alatt pedig zenekarban is muzsikált. A vele készült újévi interjúban nyomatékosította határozott véleményét, miszerint a művészetek roppant módon hozzájárulnak egy ország egész gazdasági rendszerének működéséhez, ezt azonban az emberek gyakran elfelejtik, vagy soha nem is tudatosul bennük.

Ha teljes mértékben semmibe vesszük a zenét, az kissé olyan, mintha saját magunkat lőnénk lábon. Pedig milyen csodálatos látni a gyerekek zene iránti elköteleződését azokban az iskolákban, ahol még mindig van ének-zene oktatás!

- hirdetés -

A trónörökös felidézte, milyen nagy élményeket jelentettek számára az iskolai zeneórák a Gordonstounban, az egyik legnevesebb skót magániskolában, ahol lehetősége volt tanulni. „Azokban az időkben, az 1960-as évek elején csodálatos zenetanáraink voltak, akik a német holokauszt elől menekülve jöttek tanítani a Gordonstounba.”

Ide kapcsolódik:
Fénykép került elő, amin holokauszt-túlélők zenekarát vezényli Leonard Bernstein

„Még ha nem is vagy kiváló játékos, a zenekari muzsikálásnak különlegesen nagy ereje van” – mondta a herceg, aki szerint

a zene iránti fogékonyságát nagymamájától, Erzsébet anyakirálynétól kapta.

Károly herceg felelevenítette az egyik legmeghatározóbb gyerekkori zenei élményét is, amit szintén neki köszönhetett: hét éves kisfiú volt, amikor Erzsébet királyné elvitte őt a Királyi Operaházba, az orosz Bolsoj Balett egy előadására: „Emlékszem, ahogy teljesen átjárt a varázslat.”

Károly herceg csellón játszik – forrás: twitter.com/RoyalFamily, fotó: Royal Collection Trust

Az interjúban a herceg néhány kedvenc darabját is megosztotta, melyek közt megemlítette Haydn C-dúr csellóversenyét Jacqueline du Pré előadásában, Beethoven Ötödikjét és Wagner Siegfried-idilljét, amit legszívesebben Karajannal hallgat. Emellett Leonard Cohen-rajongó – a Take This Waltz a kedvenc dala az énekes-dalszerzőtől.

A walesi herceg 25 éve a Royal College of Music (RCM) elnöke, ennek alkalmából 2018 márciusában díszdoktori címet adományozott Schiff Andrásnak, aki az elmúlt években többször tartott mesterkurzust az intézményben.

Őfensége részlesen is elmesélte a romantikus történetet, amikor felesége, Kamilla cornwalli hercegné 60. születésnapján ő állt a Philharmonia Orchestra élén és meglepetésként elvezényelte a Siegfried-idillt. Ez a különleges előadás a mű keletkezését és premierjét idézte meg, hiszen 1870 karácsonyán ezzel a darabbal lepte meg Wagner a feleségét, Cosimát, születésnapja alkalmából.

(Via Classic FM)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X