Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kétmillió év, nyolcmillió tárgy – 260 éves a British Museum

Kétmillió év, nyolcmillió tárgy – 260 éves a British Museum

1759 januárjában, azaz 260 évvel ezelőtt nyílt meg a British Museum, a világ legrégebb óta ingyenesen látogatható nemzeti gyűjteménye. Az évforduló kapcsán a kollekció elképesztő számainak jártunk utána.

- hirdetés -

Az intézmény blogján közzétett adatok alapján eddig 350,404,179 látogatót fogadott a gyűjtemény, vagyis többet, mint az Egyesült Államok teljes lakossága, de mire ezt leírom, alighanem máris pontatlan is a szám, hiszen a British Museum épületegyüttesét naponta újabb és újabb kíváncsi turisták és helyiek ezrei keresik fel.

Az intézmény gyűjteményében egyébként nyolcmillió tárgy található. A kollekció alapja Sir Hans Sloane 71.000 tárgyból álló hagyatéka, amelyet Nagy-Britanniának adományozott a halálakor, 1753-ban.

- hirdetés -

A kétmillió év történetét átfogó, elképesztő méretű gyűjtemény természetesen még ma is gyarapodik. A legrégebbi darabjai azok a mai Tanzánia területéről származó, éles marokkövek, amelyeket őseink feltehetően az elejtett állatok húsának feldolgozására használtak.

Ide kapcsolódik:
Több száz elefántcsont műtárggyal bővült a British Museum gyűjteménye

Legendás történet a British Museummal kapcsolatban, hogy az intézmény az 1970-es és 1990-es évek között macskákat „alkalmazott”, hogy a raktárban felhalmozott értékeket megóvják a rágcsálóktól. A munkakönyvek szerint az egér- és patkányhelyzet súlyosságától függően, 4-7 macska teljesített szolgálatot a múzeumban.

Ide kapcsolódik:
A moszkvai Bulgakov-házban már két Behemót névre hallgató macska dolgozik

Utóbbiaknál sokkal nemesebb és nevezetesebb látogatói is vannak természetesen a gyűjteménynek. Őfelsége, II. Erzsébet például legutóbb 2 éve, 2017-ben kereste fel a British Museumot. Látogatása emlékét egy vendégkönyvbe tett bejegyzés is őrzi.

Az intézmény zoológiai gyűjteménye az 1880-as években költözött új helyre. A lovakkal és taligákon, 394 fordulóval megvalósított költöztetés 97 napon át tartott.

Ide kapcsolódik:
A British Museum nem adja vissza a görögöknek a Parthenon-frízeket

Az utóbbi 10 évben 92 kiállítást nyitott az intézmény, szerte a világon. Az utazó tárlatokat tízmillióan látták, vagyis több emberhez jutott el, mint London teljes lakossága. Önök jártak már egyébként az idén 260 éves londoni British Museumban?

(Via blog.britishmuseum.org)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X