Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc Kilenc premierrel érkezik februárban a Budapest Táncfesztivál

Kilenc premierrel érkezik februárban a Budapest Táncfesztivál

Összesen 24 előadással és kilenc premierrel várja a közönséget február 15. és március 2. között a 2019-es Budapest Táncfesztivál, amelynek nyitógálája a Nemzeti Táncszínház új épületében, a fővárosi Millenárison lesz.

- hirdetés -

A fesztivál idei sztárvendége a kanadai BJM – Les Ballets Jazz de Montréal, amely Leonard Cohen dalait ülteti át a tánc nyelvére Dance Me címmel. Egy gyerekeknek és egy felnőtteknek szóló előadással érkezik Budapestre a svájci Philippe Saire, a kísérleti koreográfia és a képzőművészet kiemelkedő alakja, és először lép fel Magyarországon a hip-hop alapú kortárs tánc formanyelvét használó francia Company Wang Ramirez – hangsúlyozta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a fesztivál sajtótájékoztatóján, Budapesten.

- hirdetés -

Hozzáfűzte: a február 15-i zárt körű nyitógála után a nagyközönség először másnap veheti birtokba a Nemzeti Táncszínház új épületét. A nyilvános ünnepi esten, amelyet február 17-én megismételnek, a Győri Balett és a Zeneakadémia zenekara lép fel a Passage és a PianoPlays című darabbal, utóbbiban Balázs János zongoraművész működik közre.

A Nemzeti Táncszínház új épülete, amelyet ipari épületből kifejezetten táncelőadásokra terveztek és építettek át, egy nagy és egy kisebb teremben összesen mintegy 500 nézőt fog tudni fogadni

– mondta Ertl Péter. Az új játszóhely mellett a Budapest Táncfesztivál számos előadása a Müpában kap helyet.

Ide kapcsolódik:
A Táncművészeti Egyetem vezetőségébe választották Ertl Pétert

A premierek között van a Szegedi Kortárs Balett új előadása, amely a Grammy-díjas, világhírű észt zeneszerző, Arvo Pärt egyik korai, drámai művét dolgozza fel. Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta: a hitről szóló, Credo című darabot eredetileg 1968-ban mutatták be Tallinnban, nem sokkal később azonban betiltották a Szovjetunióban.

Kuriózumként egy néptáncprodukció is szerepel a fesztivál műsorán. Magyar hősök, csaták és szerelmek címmel tablószerű történelmi előadással mutatkozik be az új Nemzeti Táncszínházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes – emelte ki Zsuráfszky Zoltán, a társulat vezetője.

A Magyar Nemzeti Balett Turning point címmel a társulat klasszikus repertoárjából összeállított balettgálával készül a fesztiválra, a Threestyle című új modern esten pedig neves külföldi koreográfusok munkáit mutatják be – árulta el Solymosi Tamás, a társulat igazgatója.

Ertl Péter kitért arra is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Imre Zoltán Programja keretében négy, ifjú alkotóművészek által jegyzett előadás mutatkozik be a fesztiválon a Nemzeti Táncszínház kistermében.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.