Papageno Radio
Intermezzo Megállapodás született a budapesti színházak pénzeiről

Megállapodás született a budapesti színházak pénzeiről

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az eddigi tao-támogatásnál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást kapnak a jövőben a fővárosi fenntartású színházak, idén ez az összeg 3,5 milliárd forint.

A kormány és a főváros között létrejött megállapodás részleteit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester ismertette.

Tarlós István már a kulturális tao eltörlésének bejelentésekor tárgyalást kezdeményezett a miniszterelnökkel arról, hogy a fővárosi fenntartású tizenegy intézményt illető pénz elosztásáról a városvezetés hozhasson döntést. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: sikerült egyezségre jutniuk.

Gulyás közölte: politikai megállapodás jött létre a kormány és a főváros között, a főpolgármester azt harcolta ki a fővárosi színházak részére, hogy az eddig tao-támogatásánál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást fognak kapni.

Ide kapcsolódik:
„Nem tehetünk mást, felajánljuk együttműködésünket”

Erre összesen 3,5 milliárd forint jut. Az összeg elosztásáról a főváros szabadon dönt, és ennek megfelelően a kormány osztja majd ki a támogatásokat.

Ez azt jelenti, hogy a kulturális tao pótlására elkülönített csaknem 35 milliárd forintból 3,5 milliárd kerül fővárosi hatáskörbe – hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester.

Az összeg szétosztásáról szóló pályázat két héten belül jelenik meg. Az államtitkár hozzátette: a kiemelt minősítésű színházaknak már márciusban szeretnék utalni a megítélt támogatás első harmadát, a másik két részt nyáron és az ősszel kapják meg az intézmények. Az alternatív társulatok számára is elkülönítettek forrást – hangsúlyozta Fekete Péter.

(Via infostart.hu)

Promóció

X
X