Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Mesterséges intelligencia írta meg Schubert „Befejezetlen” szimfóniájának végét

Mesterséges intelligencia írta meg Schubert „Befejezetlen” szimfóniájának végét

A hírt a technológiai óriás, Huawei jelentette be a napokban. Az Egyesült Államok jelenleg két ügyben is vádemeléssel fordult az amerikai bírósághoz a kínai távközlési vállalattal kapcsolatban, de a Huawei robotjai ettől függetlenül, úgy fest elkészítették a „Befejezetlen” szimfónia végét. A darab februárban kerül nyilvánosságra.

- hirdetés -

A klasszikus zenekari repertoár kevés darabját övezi annyi rejtély, mint Schubert h-moll szimfóniáját. Itt van mindjárt a számozása. A művet többnyire „Nyolcadikként” szokás emlegetni, pedig korábban keletkezett, mint a hagyományosan „Hetedikként” számozott „Nagy” C-dúr szimfónia.

- hirdetés -

És ami azt illeti, valamelyest problematikus a „befejezetlen” jelző is, hiszen az elmúlt másfél század során sokan vélték úgy, Schubertnek valójában nem is igazán állt szándékában további tételekkel egészíteni ki a kompozíciót, miután felismerte, hogy e két tételben már mindent elmondott, amit akart.

Utóbbi értelmezés hívei arra szoktak hivatkozni, hogy a zeneszerző maga kínálta fel a kompozíciót előadásra egy grazi zenei egyesületnek – csakhogy az ezt igazoló dokumentum értelmezése vitatott.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a zeneszerző hozzákezdett egy harmadik tételhez is, amelynek Scherzóját egészében felvázolta zongoraletét formájában, sőt a Trio-szakasz első ütemei is ránk maradtak. E scherzo 1822-ben megkezdett hangszerelése azonban az első néhány ütem után félbeszakad – hogy Schubert valamilyen feloldhatatlan problémát érzékelt-e a felvázolt részletben, vagy csupán más kompozíciós terveinek szorításában mondott le a szimfónia teljessé komponálásáról, azzal kapcsolatban puszta találgatásokra vagyunk utalva.

Ide kapcsolódik:
Ez a templom játszotta a legnagyobb szerepet Schubert életében

E találgatások legcsábítóbb változata mellett Brian Newbould érvelt igen hevesen: meggyőződése szerint a Rosamunda kísérőzene nevezetes közjátéka (amely ugyancsak h-moll hangnemű, ráadásul zenekarának hangszer-összeállítása is azonos a szimfóniában használtéval) eredetileg a „Befejezetlen” fináléja lehetett – a szimfóniát tehát Schubert voltaképpen befejezte, csakhogy a maga egészében elvetendőnek ítélte, s így egyik tételét „átmentette” egy készülő másik művébe.

Hamarosan kiderül, a mesterséges intelligencia miként foglal állást a kérdésben.

(Via slippedisc.com, filharmonikusok.hu)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.