Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Mit keres egy 21. századi múzeum egy középkori monostor épületében?

Mit keres egy 21. századi múzeum egy középkori monostor épületében?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Inn folyó völgyében, a 200 lelket számláló Susch községben, egy középkori monostor romjai között, egy lengyel milliárdos ötlete alapján nyílt meg az idei év legötletesebb múzeuma.

A mai Susch területén 1157-ben alapítottak monostort, amely a Róma vagy Santiago de Compostela felé tartó zarándokoknak nyújtott elsősorban szállást, aztán a gazdasági épület mellé a 19. században egy sörfőzdét is építettek, felismerve, hogy az Alpokból lezúduló kristálytiszta víz elsőrangú alapanyaga lehet az itt készített italnak.

- hirdetés -

A Susch Múzeum január 2-án megnyílt épületegyüttese izgalmasan használja fel a múlt építészeti, valamint spirituális-gazdasági elemeit, hogy egy minden ízében 21. századi komplexummá alakítsa ezeket.

Ide kapcsolódik:
Ezek a múzeumok nyílnak idén a világban

Az intézmény és közösségi központ a már meglévő, és nemrégiben felújított épületrészek formagazdaságára épít, azok üzenetét megőrizve, de a kiállítási lehetőségen túl kiváló helyszínt biztosítva az egykori zarándokokéhoz hasonló elmélyültségre, elvonulásra is.

A Grażyna Kulczyk, lengyel impresszárió és műgyűjtő által alapított intézmény elsősorban a kortárs nőművészetre koncentrál. Gyűjteményében számos konceptuális alkotó munkái is helyet kaptak és az alapító különös figyelmet szentel a Nyugat-Európában kevésbé ismert közép- és kelet-európai színtérnek is. A kutatással is foglalkozó intézmény tehát voltaképpen a kortárs színtér szelíd újrakanonizációjára is vállalkozik.

Kulczyk Lengyelország leggazdagabb asszonya, és a 70-es évek óta foglalkozik műgyűjtéssel, valamint művészeti mecenatúrával. Ezelőtt szülővárosában, Poznańban üzemeltetett művészeti központot, de ettől 2015-ben megvált és azóta a svájci helyszín előkészítésén dolgozik.

Az eltökélt szándék, és a financiális háttér a svájci precizitással találkozott az átépítés során, így nem csoda, hogy az alapító által csak „kísérleti labornak” nevezett intézmény a helyi kézművesség hagyományainak megőrzésére és megújítására is törekszik. Az épület átalakításához helyben elérhető anyagokat használtak és annyira jól sikerültek a munkálatok, hogy szinte lehetetlen elkülöníteni a természetes barlangrészt a beépítésektől.

Messziről nehéz megkülönböztetni a múzeumot bármelyik másik, fehérre meszelt suschi háztól, belül viszont, a Guardian újságírója szerint úgy fest a tér, mint egy Bond-főgonosz főhadiszállása.

Ide kapcsolódik:
Mancsnyomok a fehér szőnyegen - februárban Kutyamúzeum nyílik New Yorkban

Az egyébként 200 lelket számláló, St. Moritz és Davos közelében található település nem dúskál az egyéb látnivalókban. Az itt található másik fontos intézmény egy burnout-szindrómával kezeltek számára felfrissülést nyújtó szanatórium. Akiknek most már akár a művészetterápiát is be lehet illeszteni a terápiás programjukba.

(Via The Guardian, museumsusch.ch)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X