Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nádas Péter, Alföldi Róbert és Fischer Iván a kortárs kulturális élet legbefolyásosabb...

Nádas Péter, Alföldi Róbert és Fischer Iván a kortárs kulturális élet legbefolyásosabb alakjai

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A kortárs magyar kultúra legtekintélyesebb alakjai idősebb férfiak – derül ki Kristóf Luca, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontja munkatársa által vezetett elitkutatásból.

A kutatást idén tíz év után ismételték meg. A felmérésben a szakma, vagyis a magyar kulturális és tudományos élet 458 elismert tagja szavazott. A megkérdezettek 102 férfi mellett mindössze 14 nő nevét említették. A listán csak hét 50 évesnél fiatalabb művész, tudós kapott helyet.

A legfiatalabb művész a negyvenes évei elején járó Oscar-díjas filmrendező, Nemes Jeles László, míg a legidősebb a 93 esztendős Kurtág György.

- hirdetés -

2008-ban a listát az azóta elhunyt Esterházy Péter vezette Kocsis Zoltán és Nádas Péter előtt. Most Nádas Péter az első.

Az idei lista első 10 helyezettje:

Nádas Péter, Alföldi Róbert, Fischer Iván, Lovász László, Spiró György, Törőcsik Mari, Vidnyánszky Attila, Krasznahorkai László, Eötvös Péter, Parti Nagy Lajos.

Kulturális ágakra lebontva az irodalmat Nádas Péter, a színházat Alföldi Róbert, a filmet az Oscar-jelölt Enyedi Ildikó, a zenét Fischer Iván, az alkotóművészetet Jovánovics György, a tudományt pedig Lovász László MTA-elnök vezeti.

(Via hvg.hu)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X