Papageno Radio
Intermezzo Nemzeti kulturális emlékhely lett Mozart egykori prágai villája

Nemzeti kulturális emlékhely lett Mozart egykori prágai villája

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nemzeti kulturális emlékhellyé nyilvánította a cseh kormány a prágai Bertramka-villát – jelentette be Antonín Staněk kulturális miniszter.

A 18. században klasszicista stílusban emelt épület szorosan kapcsolódik Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerzőhöz, aki prágai látogatásai idején mindig a villában lakott. Mozart két operájának (Don Giovanni, 1787 és La clemenza di Tito, 1791) a bemutatója is Prágában volt. A villa a zenekedvelő Dusek család tulajdonában volt, amelyet baráti százak fűztek a zeneszerzőhöz.

Bertramka-villa – forrás: Wikipedia

A Smíchov prágai kerületben álló Bertramka jelenleg a prágai Mozart Kör tulajdonában van, de leromlott állaga miatt már két éve nem látogatható. Az áldatlan állapotok miatt látogatottsága addig is csekély volt.

A kormány döntése születésnapi ajándék Mozartnak, aki 1756. január 27-én született – jegyezte meg a cseh kulturális miniszter.

Antonín Staněk szerint a villa státuszának a megváltoztatása elősegítheti a felújításához szükséges pénzösszegek megszerzését. A miniszter szeretné mihamarabb tárgyalóasztalhoz ültetni az összes érdekelt felet, hogy megállapodjanak a villa felújításáról és jövőjéről.

A Bertramka 2010-ben nyílt meg a nagyközönség számára, de 2016-ban bezárták, mert az egész épületegyüttes felújításra szorul. A Mozart Körnek eddig nem volt pénze erre a célra, de most azt remélik, hogy a kulturális tárca segítségével sikerült felújítani és újra látogathatóvá tenni a Bertramkát.

Tavaly felújították a villa külső lépcsőjét, de a homlokzat rossz állapotban van. Az előző bérlő, aki éttermet működtetett az épületben, engedély nélküli átalakításokat végzett, és a helyiségekben még ott éktelenkednek az otthagyott berendezések.

Ide kapcsolódik:
Mi teszi a Don Giovannit az operák operájává?

Ha sikerül renoválni a villát, a Nemzet Múzeum talán ott mutatja be a Mozarthoz, az egykori tulajdonosokhoz, a zeneszerző barátaihoz, Josefína Dusková énekesnőhöz és zeneszerző férjéhez, František Xaver Dušek köthető emlékeket. A zeneszerző valószínűleg a Bertramkában fejezte be Don Giovanni című operáját.

Promóció

X
X