Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Palmüra ősi kincseit restaurálják a Szíriai Nemzeti Múzeumban

Palmüra ősi kincseit restaurálják a Szíriai Nemzeti Múzeumban

A Damaszkuszban található Szíriai Nemzeti Múzeumban olyan több száz éves szobrokat és domborműveket állítanak helyre, melyeket a szíriai háborúk során lezajló dzsihádista támadások rongáltak meg Palmürában.

Palmüra, latinosan Palmyra az ókori Szíria egyik fontos városa volt, mely egy oázisban, Damaszkusztól 215 km-re északkeletre és az Eufrátesztől 120 km-re délnyugatra helyezkedik el. A Szír-sivatagot keresztülszelő karavánok hosszú évszázadokon át virágzó városa a sivatag mátkája néven volt ismert. A helyszín 1980-ban felkerült az UNESCO kulturális világörökségi listájára.

- hirdetés -

A Palmüra királynője névre keresztelt, ékszerekkel és értékes ruhákkal öltöztetett 1800 éves mellszobor 2015-ben sérült meg. Miután a szíriai erők orosz segítséggel visszavették a várost 2016-ban, a szobor több más megrongálódott ősi műemlékkel együtt Damaszkuszba került. Mire a restaurálási munkálatok elkezdődtek, a mellszobor darabokban volt.

- hirdetés -

Palmüra műemlékeinek restaurálása a damaszkuszi Szíriai Nemzeti Múzeumban – forrás: dailymail.co.uk

„A kezei és az arca teljesen elveszett, a ruhájának egyes részei is, és vannak rajta olyan területek, amelyek meggyengültek” – mondta Muntajab Youssef, aki két hónapja dolgozik a mellszobron.

Összesen 12 régész vesz részt a fáradságos munkálatban, melynek első lépéseként Damaszkuszba kellett mozgatni a sérült darabokat, amiket esetenként üres lőszerdobozokban szállítottak.

Ide kapcsolódik:
Ismét látogatható a Szíriai Nemzeti Múzeum

Nehéz megmondani, hogy pontosan hány műalkotás került a múzeumba, tekintettel arra, hogy milyen rossz állapotban találták meg őket.

Palmüra műemlékeinek restaurálása – – forrás: dailymail.co.uk

A dokumentáció hiánya természetesen kihívást jelent a restaurálási folyamatban, mivel a pontos helyreállításhoz szükség lenne képes anyagokra.

(Via Reuters)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!