Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Plovdiv és Matera idén Európa két kulturális fővárosa

Plovdiv és Matera idén Európa két kulturális fővárosa

Az Európa kulturális fővárosa címet minden évben rendszerint két városnak ítélik oda, de előfordult már az is, hogy három település osztozott rajta. Az Európai Bizottság friss közleményében tudatta, hogy idén melyik két város nyerte el a kitüntetést.

- hirdetés -

Bulgáriában számos helyszínen több mint 300 projektet szerveznek, köztük fesztiválokat és olyan közösségi programokat, melyek Plovdiv jellegzetes vonásaival, történelmével és kulturális örökségével kapcsolatos témákra, valamint a város előtt álló kihívásokra épülnek.

A látogatók kiállításokon ismerkedhetnek a cirill ábécével vagy részt vehetnek a nyugat-balkáni, roma és török közösségek színházi előadásain.

- hirdetés -

Matera programja különös figyelmet fordít a társadalmi és kulturális befogadásra, illetve az együttműködésen alapuló innovációra. A program kiemelt részét képezi többek között az Ars Experandi nevű kiállítás, amely kortárs szemmel vizsgálja a földalatti építészet történetét, kultúráját, valamint a Poetry of primes (A prím számok költészete) című kiállítás, amely a matematikának a művészek munkájára gyakorolt hatását mutatja be a különböző korokban.

Matera ad majd emellett otthont a Cavalleria Rusticana (Parasztbecsület) című opera szabadtéri előadásának,

valamint további 27 projektnek, amelyeket a város a helyi közösségekkel és európai partnereivel közösen tervezett meg.

Matera – forrás: invia.hu

„Plovdiv és Matera programjai jól mutatják, hogy miként képzelik el mind saját jövőjüket, mind Európa jövőjét. Egyúttal több évszázadra visszanyúló, rendkívüli örökségüket is ünnepelik” – mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos, aki szerint a kezdeményezés összefogja az embereket és kiemeli a kultúra szerepét az európai identitás kialakításában.

Plovdiv – forrás: VomadLife.com

Az első város, mely a címet viselhette, 1985-ben Athén volt, tavaly a máltai Valletta és a holland Leeuwarden. Magyar város eddig egyszer volt Európa kulturális fővárosa, 2010-ben Pécs viselhette a címet. 2023-ban pedig Veszprém is esélyes.

Az Európai Bizottság szerint a cím hatásai hosszú távon is érvényesülnek mind kulturális, mind társadalmi és gazdasági téren. A szakemberek megállapították, hogy az ilyen címet viselő városokban a korábbi évekhez képest átlagosan 12 százalékkal nőtt a látogatók száma.

(Via MTI)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.