Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Restaurálni viszik van Gogh hervadó Napraforgóit

Restaurálni viszik van Gogh hervadó Napraforgóit

Úgy tűnik, hogy Vincent van Gogh ikonikus festményét nem kíméli az idő vasfoga. A világ egyik leghíresebb alkotása körülbelül hathetes restaurálás után kerülhet vissza az Amszterdami Van Gogh Múzeumba.

- hirdetés -

A helyreállítási folyamat kezdeményezését az váltotta ki, hogy tudósok megállapították, a művész egy fényre érzékeny sárga festékkel dolgozott, ami az idő elteltével barnás árnyalatba kezdett fordulni. Így szinte nem is túlzás azt mondani, hogy a Napraforgók hervadásnak indultak. Az 1889-ben készült festmény, amelyhez van Gogh csupán három féle sárga árnyalatot használt fel, február 22-ig biztosan restaurálás alatt áll majd.

„Jelenleg a Napraforgók állapotára vonatkozó kiterjedtebb kutatás utolsó szakasza folyik. Ezt követően a művet helyreállítjuk”

- hirdetés -

– magyarázta Ingrid Looijmans, a múzeum sajtóreferense, aki egyelőre nem fedte fel a restaurálás pontos okait és körülményeit, de azt megerősítette, hogy a kutatás központjában az elszíneződés lehetséges okai állnak. A teljes restaurálással kapcsolatban átfogó információt csak egy-két héten belül ad majd a múzeum.

A pigmentáció egyelőre szabad szemmel nem látható, de félő, hogy a színek idővel elveszíthetik élénkségüket, gazdagságukat. Úgy vélik a szakértők, hogy az Amszterdamban található festmény londoni testvéralkotásával együtt több mint 100 millió fontot ér, emellett pedig összefüggésbe hozhatók a művész levágott fülcimpájának titokzatos történetével.

Ide kapcsolódik:
A tokiói olimpiára utazik van Gogh Londonban őrzött napraforgós képe

Amikor van Gogh Arles-ben élt Paul Gauguin avantgárd művésszel, eltervezte, hogy napraforgós festményekkel fogja beborítani lakóhelyüket, amit aztán Sárga Háznak keresztelne. Van Gogh később ebben a házban vitte véghez híres öncsonkító akcióját.

Arles-ben töltött évei alatt van Gogh sokat kísérletezett a sárga színnel – a Napraforgók, a Csillagos éjszaka vagy a Búzamező is ebből az időszakból származik.

Ide kapcsolódik:
Van Gogh inspirálta fényinstalláció festi színesre az amszterdami éjjelt

(Via Independent)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.