Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Soha többé nem adják kölcsön van Gogh Napraforgóit

Soha többé nem adják kölcsön van Gogh Napraforgóit

Sérülékenysége miatt többé nem utazhat külföldre Vincent van Gogh több verzióban megfestett világhírű képe, a Napraforgók Amszterdamban őrzött változata – közölte a hollandiai Van Gogh Múzeum.

A festményt a múltban is csak kivételes alkalmakkor adták kölcsön tárlatokra. Utoljára 2014-ben utazott, amikor a londoni National Galleryben állították ki.

- hirdetés -

A vásznon végzett nemzetközi vizsgálat kimutatta, hogy a festékrétegek stabilak, de érzékenyek a vibrációra és a nedvesség-, illetve hőmérsékletváltozásra. Fontos tehát, hogy a képet minél kevesebbet mozgassák. A jelenleg restaurálás alatt álló Napraforgókat február 22-én állítják ki ismét.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Restaurálni viszik van Gogh hervadó Napraforgóit

Axel Rüger, az intézmény igazgatója úgy döntött, hogy „a gyűjtemény remekműve így állandóan az amszterdami Van Gogh Múzeumban marad”, és többé nem adják kölcsön, ellentétben a londoni Nemzeti Galériával, aki kölcsönadja a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt Japánnak a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.

Az amszterdami múzeum szakértői a friss vizsgálat fényében minden korábbinál biztosabbak abban, hogy a Hollandiában őrzött csendélet, amelyet a művész 1889 januárjában festett, az 1888 nyarán született, jelenleg a National Gallery gyűjteményében lévő napraforgós képen alapul.

(Via Index.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.