Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Sosztakovics nevével hirdetnek egy szentpétervári hétszobás lakást

Sosztakovics nevével hirdetnek egy szentpétervári hétszobás lakást

A leírás szerint a Kronverszkaja utca 29-37. szám alatt található épületben lévő egyik lakás legnagyobb vonzereje, hogy egykor Dmitrij Sosztakovics is itt lakott, sőt a zeneszerző itt komponálta VII. szimfóniáját.

- hirdetés -

Az 1914-es építésű, ötödik emeleti hétszobás lakás alapterülete 240 négyzetméter, ára pedig 27 millió rubel, vagyis több mint 113 millió forint. A kilátás remek, és közel a metrómegálló is. A lakást ide kattintva lehet megvásárolni.

Harmadik hónapja tartott a háború, amikor Sosztakovics 1941. szeptember elején bement a leningrádi rádióba, és hírül adta, hogy éppen aznap fejezte be új szimfóniájának második tételét. A hetedik szimfóniát a Bolsoj kimenekített zenekara, a Volga-parti Szamarában adta elő először, majd később az a döntés született, hogy a darabot elő kell adni az 1941. szeptember 8. óta blokád alatt álló Leningrádban is.

Az ügy érdekében Karl Iljics Eliaszberg karmester az éhségtől szédelegve járta a várost, hogy rátaláljon az életben maradt zenészekre. Az első próbán mindössze 15-en jelentek meg, a tagok az éhségtől, betegségtől alig tudták tartani a hangszereket. Hatalmas nehézségek árán végül 1942. augusztus 9-én adták elő a művet. Leningrád hangosbemondói teljes hangerővel sugározta a szimfóniát: a város él, zenét hallgatnak.

- hirdetés -
- hirdetés -
Előző cikkMeghalt Jonas Mekas
Következő cikkTúl hamar ment vissza?

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!