Papageno Radio
Intermezzo Új műsorral jelentkezik Bősze Ádám és Vashegyi György a Bartók Rádión

Új műsorral jelentkezik Bősze Ádám és Vashegyi György a Bartók Rádión

Január 6-tól Vashegyi György műsora a régi zene világába enged bepillantást, míg Bősze Ádám egy-egy zenéhez kapcsolódó, kevéssé ismert tárgy vagy fogalom történetét fedi fel a műsorában.

Varázsbolt nyílik Bősze Ádámmal

Emlékszel még Ollivander varázspálca-üzletére a Harry Potterben, vagy a mogorva antikváriusra a Végtelen történet című filmben? Ha igen, akkor tudod, milyen hangulat fogad egy régiségkereskedő ódon üzletében: poros könyvek, pókhálók, évtizedek óta ki nem nyitott szekrények és ehhez hasonlók.

Képzeld el most ugyanezt a világot egy zenei antikváriumban!

Régi kották, hangszerek, húrok, összhangzattan könyvek, karmesteri pálcák és még sok egyéb érdekesség, melyekkel a hétköznapi életben aligha találkozhatsz. Innen indul a műsor, amelyben időről időre egy-egy, a zenéhez, aktív muzsikáláshoz szükséges, de sokak által nem ismert tárgy, fogalom, téma múltját és adott esetben jelenét mutatja be Bősze Ádám.

Ide kapcsolódik:
Bősze Ádám: „Nem vagyok elég rutinos”

Szó lesz a hangvilláról, a metronómról, Kempelen beszélő gépéről, de azt is megtudhatod, hogyan viselkedtek régen operaelőadás közben, vagy hogy éppen milyen ruhát vettek fel az emberek, amikor hangversenyre mentek.

A Varázsbolt január 6-tól minden vasárnap 10.30-tól jelentkezik a Bartók Rádió műsorán.

Régi zenei kalandozások Vashegyi Györggyel

Az egyórás műsor állandó házigazdája Vashegyi György karmester, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője, az MMA elnöke, a régi zene elismert szakértője, aki minden alkalommal meghív a műsorába egy-egy muzsikus vendéget. A régi zene világában számtalan remekmű vár még felfedezésre, és számtalan kompozícióról fedeznek föl a zenetörténészek újabb érdekességeket.

Ide kapcsolódik:
Töretlen nemzetközi lemezsikerrel büszkélkedhet a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

A sok zenei illusztrációval fűszerezett műsorban Vashegyi György és vendége beszélget többek között az adott zenemű keletkezéséről, annak zenei és szellemi hátteréről, felépítéséről – a zeneszerzőről, a korról, a bemutató körülményeiről és előadóiról, valamint (indokolt esetben) a szóban forgó CD-felvétel születéséről és előadóiról is.

Régi zenei kalandozások Vashegyi Györggyel – január 6-tól minden vasárnap 18.30-tól jelentkezik a Bartók Rádió műsorán.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!