Papageno Radio
Intermezzo 100 éves a könyvek szerelmeseinek szentélye

100 éves a könyvek szerelmeseinek szentélye

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Idén 100 éves az Egyesült Államok első bibliofil klubjának épülete. A Grolier Club tagjai sosem kesztyűben lapozgatják a könyvkülönlegességeket, a legnagyobb csemegék viszont – ahogy egy ilyen helytől el is várható – titkos fiókok mélyén hevernek.

Bárki, aki belép a Manhattan Upper East Side-ján található Grolier Clubba, egyből felismeri, hogy itt bizony komoly emberek böngésznek. Úgy valahogy, ahogy egyszeri egyetemistaként érzi magát az ember, amikor először téved az Országos Széchényi Könyvtár padsorai közé.

Ide kapcsolódik:
Lenyűgöző könyvesbolt a 100 éves színház díszletei között

Különös az egyébként pezsgő és színes metropolisz közepébe képzelni ezt a csendes, elegáns helyet, az Egyesült Államok legrégebbi bibliofil klubját. A jelenlegi, nemrég felújított épület éppen 100 éves a Grolier-t viszont már 1884-ben megalapították. Épp abban az időben, amikor a gépi nyomás elterjedése jelentősen növelni tudta ugyan a megjelenő kötetek példányszámait, a minőség viszont ugyanekkor a korábbi „kézműves könyvkötés” időszakához képest jelentősen leromlott. A bibliofilek persze a prémium köteteket kedvelik leginkább, de azért, ha papíralapú kultúráról van szó, mindenevők.

A gyűjtemény nagyjából 40.000 könyvekről szóló kötetet számlál, ezen felül 150.000 aukciós katalógust is fellapozhatnak a tájékozódni kívánó tagok. A kollekció legrégebbi darabja Josephus Flavius A zsidó háború című könyvének egy 1470-ben megjelent kópiája.

A klubot a 16. században élt Jean Grolier-ről, a korszak legnagyobb gyűjtőjéről nevezték el, akinek messze földön híresek a könyvei. A különösen finom kötésükről méghozzá. A Grolier-kötetek latin nyelvű ex librise így szól: „Io. Grolierii et Amicorum”, vagyis „Jean Grolier-é és a barátaié”. Ezt a közösségi szemléletet a Grolier Club 800 mai tagja is teljes mértékben osztja.

Olyannyira, hogy az intézmény nem zárja magára az ajtót. Évente kilenc, mindenki számára látogatható kiállítást is szerveznek ugyanis az épületben. A tárlatokon könyvritkaságokat, könyvtárgyakat vagy különféle fanzine-okat mutatnak be a közönségnek, és egyes darabokat gyakran a saját kollekcióikból adnak kölcsön a tagok.

Az épületnek vannak persze kizárólag a tagok számára látogatható részei. Feltűnő, hogy az itt olvasgatók közül senki sem visel kesztyűt. Amiatt méghozzá, mert kesztyűben kevésbé biztonságos a lapozgatás, ami növeli annak a kockázatát, hogy esetleg kár esik a könyvlapokban. Márpedig egy igazi bibliofil sosem tenne ki sérülés veszélyének egyetlen könyvet sem.

„A könyvgyűjtők különös emberek” – mondja a The New York Times riporterének Eric Holzenberg, a szervezet jelenlegi elnöke. „Képesek megszállottan rajongani, akár a képregényfanatikusok.”

Régen hagyományosan fehér, jómódú és jellemzően idősebb férfiak lehettek csak a Grolier Club tagjai, mára azonban változóban vannak a szabályok, az utóbbi évben jelentősen nőtt a ezért a nők és a fiatalabbak létszáma is. A Club könyvállománya pedig továbbra is gyorsan gyarapszik.

(Via The New York Times)

Promóció

X
X