120 éve született Erich Kästner

Erich Kästner - forrás: gyermekirodalom.hu

A német költő, író és forgatókönyvíró 1899-ben született. A világ többnyire humoros gyermek- és ifjúsági regényeit ismeri, jelenleg a magyar irodalmi közvélekedésben is mint ifjúsági író szerepel, azonban életműve ennél sokkal változatosabb: munkássága a 20-as években kibontakozó polgári humanizmust tükrözi. 

Ahogy ifjúsági regényeiben, úgy versesköteteiben is mindig célba talált humorával, a városi civilizáció aktualitásainak megjelenítésével, a köznapi beszédet nevetségessé tevő fogalmazásával. Ebben a vonatkozásban mintha Heinrich Heine örökségét mentené át a XX. századba.

Kästner is, mint a maga korában Heine, hadakozik az ostobaság, a maradiság, és az álságos hazaszeretet ellen.

Drezdában született és tanult. Iskolaéveiből sok részlet visszaköszön A repülő osztály című könyvében. Anyja cselédlány volt, akivel az író mindvégig szoros kapcsolatot tartott fenn. A műveiben is ismételten megjelenik az emberfeletti anya alakja, aki az életben minden erejét Erich nevelésébe fektette.

Erich Kästner írógépe – forrás: Erich Kästner Museum / facebook

Kästner pályakezdő tanár volt, amikor besorozták. Ugyan a frontra már nem jutott ki, de a kiképzés kegyetlenségét sosem felejtette el.

Élete végéig pacifista maradt, aki az emberek közötti erőszak minden formáját elítélte.

1919 őszén beiratkozott a lipcsei egyetemre, hogy történelmet, filozófiát, német nyelvet, irodalmat és színháztudományt tanuljon. 1925-ben doktori fokozatot kapott a Nagy Frigyes és a német irodalom című értekezéséért. Tanulmányait végig a Neue Leipziger Zeitung napilapnál lévő újságírói és színikritikusi tevékenységének bevételeiből finanszírozta.

Az 1927-1945 között Berlinben töltött időszak volt életében a legtermékenyebb. Néhány éven belül a német főváros egyik legfontosabb szellemi alakjává vált.

Humanista szemlélete teszi naggyá írásait, köztük a sokak által ismert és kedvelt ifjúsági regényeit is. Ezek közül az első, az Emil és a detektívek 1928 őszén jelent meg, és rögtön bombasiker lett, a könyvet pillanatok alatt szétkapkodták, s egy év múlva már a belőle készült film is elvarázsolta a nézőket. Azóta több feldolgozás készült, legutóbb 2002-ben, ami mai környezetbe helyezi a történetet. Az Emil jelentős anyagi sikert is hozott Kästner számára, s a jómód lehetővé tette, hogy sorra jelentesse meg újabb műveit, melyek között a fiataloknak szóló regényeken kívül felnőtteknek címzett írások és versek is találhatók.

Feltűnő, hogy ifjúsági regényeiben mindig a gyerekek azok, akik megpróbálják jóvátenni a felnőttek bűneit.

Nagy fantáziával és nyelvi leleménnyel megírt könyvei olyan mintát teremtettek, amelyet ifjúsági írók tucatjai követtek évtizedeken keresztül.

A Walter Trier illusztrálta Emil és a detektívek – forrás: design-is-fine.org

Az akkori korszak steril gyermekirodalmához képest meglepetést okozott az Emil és a detektívek című regény, hiszen a korabeli nagyvárosban, Berlinben játszódik. Az 1933-ban kiadott A repülő osztály cselekménye is akkor aktuális témát dolgozott fel. A könyvek sikeréhez nagymértékben hozzájárultak Walter Trier illusztrációi.

A II. Világháború után Münchenbe költözött, ahol 1948-ig a Neue Zeitung rovatvezetője volt. 1951-ben a Két Lotti forgatókönyvével elnyerte a legjobb forgatókönyv díját.

1956-ban München város irodalmi díját kapta meg, 1957-ben a Büchner-díjat, majd 1960-ban a Hans Christian Andersen-díjat nyerte el, majd 1968-ban a Lessing-gyűrűvel tüntették ki.

Arról, hogy összesen hány írása jelent meg, tényleges és pontos adatot nem lehet tudni, mivel Kästner lakása 1944 februárjában teljesen leégett.

Via Wikipedia, Cultura.hu, Gyermekirodalom.hu, Ráday Antikvárium)