Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Humanista szemlélete teszi naggyá írásait – Erich Kästnerre emlékezünk

Humanista szemlélete teszi naggyá írásait – Erich Kästnerre emlékezünk

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A német költő, író és forgatókönyvíró 1899-ben született. A világ többnyire humoros gyermek- és ifjúsági regényeit ismeri, jelenleg a magyar irodalmi közvélekedésben is mint ifjúsági író szerepel, azonban életműve ennél sokkal változatosabb: munkássága a 20-as években kibontakozó polgári humanizmust tükrözi. 

Ahogy ifjúsági regényeiben, úgy versesköteteiben is mindig célba talált humorával, a városi civilizáció aktualitásainak megjelenítésével, a köznapi beszédet nevetségessé tevő fogalmazásával. Ebben a vonatkozásban mintha Heinrich Heine örökségét mentené át a XX. századba.

Kästner is, mint a maga korában Heine, hadakozik az ostobaság, a maradiság, és az álságos hazaszeretet ellen.

- hirdetés -

Drezdában született és tanult. Iskolaéveiből sok részlet visszaköszön A repülő osztály című könyvében. Anyja cselédlány volt, akivel az író mindvégig szoros kapcsolatot tartott fenn. A műveiben is ismételten megjelenik az emberfeletti anya alakja, aki az életben minden erejét Erich nevelésébe fektette.

Erich Kästner írógépe – forrás: Erich Kästner Museum / facebook

Kästner pályakezdő tanár volt, amikor besorozták. Ugyan a frontra már nem jutott ki, de a kiképzés kegyetlenségét sosem felejtette el.

Élete végéig pacifista maradt, aki az emberek közötti erőszak minden formáját elítélte.

1919 őszén beiratkozott a lipcsei egyetemre, hogy történelmet, filozófiát, német nyelvet, irodalmat és színháztudományt tanuljon. 1925-ben doktori fokozatot kapott a Nagy Frigyes és a német irodalom című értekezéséért. Tanulmányait végig a Neue Leipziger Zeitung napilapnál lévő újságírói és színikritikusi tevékenységének bevételeiből finanszírozta.

Az 1927-1945 között Berlinben töltött időszak volt életében a legtermékenyebb. Néhány éven belül a német főváros egyik legfontosabb szellemi alakjává vált.

Humanista szemlélete teszi naggyá írásait, köztük a sokak által ismert és kedvelt ifjúsági regényeit is. Ezek közül az első, az Emil és a detektívek 1928 őszén jelent meg, és rögtön bombasiker lett, a könyvet pillanatok alatt szétkapkodták, s egy év múlva már a belőle készült film is elvarázsolta a nézőket. Azóta több feldolgozás készült, legutóbb 2002-ben, ami mai környezetbe helyezi a történetet. Az Emil jelentős anyagi sikert is hozott Kästner számára, s a jómód lehetővé tette, hogy sorra jelentesse meg újabb műveit, melyek között a fiataloknak szóló regényeken kívül felnőtteknek címzett írások és versek is találhatók.

Feltűnő, hogy ifjúsági regényeiben mindig a gyerekek azok, akik megpróbálják jóvátenni a felnőttek bűneit.

Nagy fantáziával és nyelvi leleménnyel megírt könyvei olyan mintát teremtettek, amelyet ifjúsági írók tucatjai követtek évtizedeken keresztül.

A Walter Trier illusztrálta Emil és a detektívek – forrás: design-is-fine.org

Az akkori korszak steril gyermekirodalmához képest meglepetést okozott az Emil és a detektívek című regény, hiszen a korabeli nagyvárosban, Berlinben játszódik. Az 1933-ban kiadott A repülő osztály cselekménye is akkor aktuális témát dolgozott fel. A könyvek sikeréhez nagymértékben hozzájárultak Walter Trier illusztrációi.

A II. Világháború után Münchenbe költözött, ahol 1948-ig a Neue Zeitung rovatvezetője volt. 1951-ben a Két Lotti forgatókönyvével elnyerte a legjobb forgatókönyv díját.

1956-ban München város irodalmi díját kapta meg, 1957-ben a Büchner-díjat, majd 1960-ban a Hans Christian Andersen-díjat nyerte el, majd 1968-ban a Lessing-gyűrűvel tüntették ki.

Arról, hogy összesen hány írása jelent meg, tényleges és pontos adatot nem lehet tudni, mivel Kästner lakása 1944 februárjában teljesen leégett.

Via Wikipedia, Cultura.hu, Gyermekirodalom.hu, Ráday Antikvárium)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X