Papageno Radio
Intermezzo 400 Rembrandt-mű látható a Rijksmuseum jubileumi tárlatán – Galéria

400 Rembrandt-mű látható a Rijksmuseum jubileumi tárlatán – Galéria

350 éve hunyt el a holland aranykor legnagyobb géniusza. A kerek évforduló alkalmából júniusig egyetlen tárlat keretében tekinthető meg az amszterdami Rijksmuseum teljes Rembrandt-kollekciója.

A 22 festményt, 60 rajzot és 300-nél is több nyomatot tartalmazó gyűjtemény eddig soha nem volt még egyszerre látható. Ennek pedig az a legfőbb oka, hogy a rajzok egy részét fokozottan óvják, hiszen mind anyaguk, mind pedig technikájuk miatt igen sérülékenyek. Ezúttal azonban velük sem tettek kivételt.

Az Éjjeli őrjárat nemrég egy flashmob keretében kelt életre:

Aki bejárja a tárlatot, megismerkedhet Rembrandt legkorábbi ránk maradt munkáival, de az érett, illetve az idős mester műveit is megismerheti. A számos önarckép mellett 17. századi Amszterdam mindennapjai, valamint bibliai jelenetek elevenednek meg a falakon.

A tárlat középpontjában természetesen az Éjjeli őrjárat áll, amelynek még idén nyáron megkezdődik a restaurálása.

A jubileumi kiállításra januárban kezdték el árusítani a jegyeket, de mostanra szinte az összes elfogyott. Annak, aki nem biztos még benne, hogy ezt mindenképpen látni kell, a Rijksmuseum jóvoltából egy kis galériát közlünk kedvcsinálóul, a tárlaton látható festményekből.

A Rembrandt-láz egész évben kitart a Rijksmuseumban. Nyáron Rembrandt inspirálta alkotásokból rendeznek majd kiállítást, októberben pedig egy, a madridi Pradóval közös tárlat nyílik majd, amely Velázquez és Rembrandt rokon vonásait igyekszik feltárni.

(Via artnet.com)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!