Papageno Radio
Intermezzo 70 év után publikálják George Orwell narancslekvárjának receptjét

70 év után publikálják George Orwell narancslekvárjának receptjét

A British Council bocsánatot kért George Orwelltől (1903-1950) amiért hetven éve elutasította az angol író, újságíró egyik gasztronómiai tanulmányát.

Az In Defence of English Cooking (Az angol konyha védelmében) című művét 1946-ban írta az Állatfarm és az 1984 című világhírű regények írója. Az ország kultúráját és az angol nyelvet külföldön népszerűsítő British Council akkori illetékesei azonban közölték vele, hogy oktalan lenne kiadni azt az európai kontinens olvasói számára – adta hírül a BBC News.

Orwell szerkesztője szerint a mű ugyan „kitűnő esszé egy-két kisebb bírálattal”, köztük azzal, hogy a szerző narancslekvár-receptje „túl sok cukrot és vizet tartalmaz”.

Az Evening Standard brit lapban később közölt műben Orwell a brit étrendet „egyszerűnek, semmint nehéznek, kissé barbárnak” nevezi, amelyben „a meleg italok fogyasztása a nap szinte minden órájában elfogadott”.

Ide kapcsolódik:
Iain Lindsay: „A kultúrák találkozása számunkra alapvetés”

Alasdair Donaldson, a British Council vezető politikai elemzője szerint a szervezet azokban a napokban „sótlan és kockázatoktól vonakodó” volt, és el akarta kerülni ételről szóló esszé – köztük a második világháborús élelmiszeradagolás borzasztó hatásait említő írás – kiadását az ínséges 1945-ös tél utáni időszakban.

Hetven évvel később, a British Council örömmel változtatja meg a 20. század valószínűleg legnagyobb brit politikai írójának elutasítását azzal, hogy teljes egészében kiadja az eredeti esszét a szerencsétlen elutasító levéllel együtt – tette hozzá.

Orwell „túlságosan édes” narancslekvár-receptjében két-két sevillai narancshoz, édes narancshoz és citromhoz 3,6 kilogramm cukor és 4,5 fél liter víz felhasználását javasolta.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!