Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A divattervezés egyik legnagyobb hazai alakjának nyílik kiállítása a Ludwig Múzeumban

A divattervezés egyik legnagyobb hazai alakjának nyílik kiállítása a Ludwig Múzeumban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Többek között a Bauhaus mai hatását, Király Tamás divattervező munkásságát, valamint a Bosch+Bosch csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom történetét vizsgáló kiállításokkal jelentkezik idén a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum.

Idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a budapesti Ludwig Múzeum, amely gazdag programmal készül a jubileumi évre – mondta el az intézmény február 5-i sajtótájékoztatóján Fabényi Julia igazgató.

A napokban nyílt az Iparterv 50+ kiállítás, szerdától pedig kezdetét veszi a Ludwig 30 kiállítás- és programsorozat, amely áttekintést ad a múzeum történetéről, mai tevékenységéről és kísérletet tesz egy 21. századi jövőkép felvázolására is.

- hirdetés -

Az első emeleti kiállítótér egyfajta múzeumi modellé alakul, amely tematikus egységekbe rendezve vezet be az intézmény működésébe. Az egymást kéthetente követő pop-up kiállítások és programok az elmúlt évtizedek változó művészet- és múzeumfelfogására is reflektálnak. Helyet kap még egy vetítő, egy múzeumpedagógiai alkotótér, az archívum, egy olvasósarok, valamint egy pavilon is – árulta el Fabényi Julia.

Ide kapcsolódik:
Bauhaus busz mutatja be a százéves eszme örökségét

Száz esztendeje nyílt meg a weimari Bauhaus, a modern művészet történetének egyik legmeghatározóbb forrása; a Bauhaus 100 című kiállítás ennek a modernista utópiának a kortárs nézőpontból történő felidézésére tesz kísérletet áprilistól.

Ebben a hónapban nyílik a nemzetközi szcéna élvonalába tartozó szlovák konceptualista és posztkonceptualista alkotók legmarkánsabb képviselőit bemutató tárlat, majd június közepétől a Leopold Bloom képzőművészeti díj kiállításának ad helyet a Ludwig.

Ide kapcsolódik:
Múzeumok új szerepben – a Közös ügyeink projekt és kiállítás a Ludwig Múzeumban

Fabényi Julia a magyar divattervezés egyik legnagyobb alakjaként méltatta Király Tamást, akinek felfogásában az öltözködés a film, a színház, a performansz és a képzőművészet találkozási pontja volt. A művész első nagyszabású, retrospektív jellegű kiállítása július 12-től lesz látható.

Ősszel a Bosch+Bosch csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom, majd az amerikai Pattern and Decoration (Mintázat és dekoráció) irányzat történetét idézik fel a Ludwig tárlatai, az év végén pedig az Esterházy Művészeti Díj kiállításának ad otthont az intézmény.

Ide kapcsolódik:
Csokikamera, lakkozott camembert és 4000 Kelvin – a Ludwig Múzeum restaurátorműhelyében jártunk

Fabényi Julia emlékeztetett arra, hogy a Ludwig Múzeum szervezi a velencei biennále magyar pavilonjának kiállításait is: idén Waliczky Tamás Képzelt kamerák című projektjével találkozhatnak a velencei látogatók.

Az igazgató értékelte a 2018-as évet is, amelyet a múzeum csaknem százezres látogatottsággal zárt, a Ludwig 280 múzeumpedagógiai programján és 250 tárlatvezetésén pedig összesen több mint 10 ezren vettek részt. A kollekció tavaly 48 műtárggyal gyarapodott, miközben 116 műtárgyat, a gyűjtemény mintegy ötödét restaurálták – tette hozzá Fabényi Julia.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X