Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A PIM emlékkiállításán is látható lesz az Ady temetéséről készült filmfelvétel

A PIM emlékkiállításán is látható lesz az Ady temetéséről készült filmfelvétel

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállításán is láthatók lesznek azok az elveszettnek hitt filmfelvételek, amelyeket a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívuma publikált a gyászszertartás századik évfordulóján.

Az 1919-es filmrészleten az látható, ahogy Budapest búcsúztatja Ady Endrét.

- hirdetés -

A PIM-ben január 25. óta látható A föltámadás szomorúsága című emlékkiállításon is felhasználtak filmrészletet az 1919-es tudósításból, de január 29-én közzétett felvétel hosszabb és jobb minőségű, ezért ez is bekerült a tárlat anyagába.

A 100 évvel ezelőtti nemzeti gyászszertartás miatt a középiskolákban tanítási szünetet rendeltek el, így több osztálynyi diák is részt vehetett az eseményen.

Az Operaház énekkarának gyászdalait és a református lelkészi búcsúztatót követően Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Kunfi Zsigmond és Jászi Oszkár mondott beszédet, majd ezt követően a holttestet és a koszorúk tömegét szállító gyászhintó ezrek kíséretében indult el a Kerepesi temető felé.

Ide kapcsolódik:
Sosem látott képsorokat tett közzé Ady Endre temetéséről a Filmarchívum

A filmen látható Schöpflin Aladár, Csinszka, mellette pedig a Nemzeti Múzeum akkori igazgatója, valamint Török Károly festőművész, de a felvételeken szerepel Babits és Hatvany Lajos is. Az Arany János-szobor környékén lévő társaságban pedig ott van a 16 éves Illyés Gyula.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X