Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Dominick Argento zeneszerző

Elhunyt Dominick Argento zeneszerző

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Grammy- és Pulitzer-díjas Dominick Argento amerikai-szicíliai zeneszerzőt 91 éves korában érte a halál. 

A Baltimore-i Hilltop Opera egykori zeneigazgatója és a New York-i Eastman School of Music tanára volt. A mai Minnesotai Operaház egyik megalapítója.

- hirdetés -

Az 1975-ös zenei Pulitzer-díjat a From the Diary of Virginia Woolf (Virginia Woolf naplójából) című művével érdemelte ki. Leginkább operáival és kórusműveivel vált ismertté, mint a  Postcard from Morocco, a Miss Havisham’s Fire, a The Masque of Angels és a The Aspern Papers. 2003-ban a Casa Guidi című darabjával Grammy-díjat nyert.

Zenéjében szabadon kombinálja az atonális és tonális elemeket, valamint a tizenkétfokúság is szerepet kap kompozíciós technikájában, de Argento egyik műve sem közelíti meg a második világháború után elterjedt kísérleti avantgárd irányzatok divatját. Feleségét, a szoprán énekesnő Carolyn Baileyt múzsájaként emlegette, aki gyakori előadója volt műveinek.

Az 1950-es években diákként az Egyesült Államokban és Olaszországban egyaránt sok időt töltött, zenéjét peddig nagymértékben befolyásolta mind az amerikai oktatóitól kapott tudás, mind Olaszország, különösen Firenze városának szeretete.

(Via Zoomer Radio)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X