Papageno Radio
Intermezzo Először rendezik meg a Frankofón Jazz Fesztivált

Először rendezik meg a Frankofón Jazz Fesztivált

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Frankofón Fesztivál február 27. és április 4. között filmvetítésekkel, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal Budapesten, valamint tizenkét vidéki városban várja a közönséget.

Az immár kilencedik alkalommal megrendezendő Frankofón Fesztivál szerves részévé vált Magyarország színes kulturális életének. A Frankofónia Nemzetközi Szervezetének (OIF) 84 ország a tagja, Magyarországot 2004-ben a szervezet megfigyelő státuszú tagjává választották.

Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete kiemelte, hogy világszerte 275 millióan beszélik a francia nyelvet. Elmondta azt is, hogy idén ismét számos diplomáciai testület, magyarországi minisztérium, valamint kulturális és oktatási intézmény közreműködésével rendezik meg a Frankofón Fesztivált.

Frédéric Rauser, a Budapesti Francia Intézet igazgatója elmondta, hogy a fesztivál idén is a Frankofón Filmnapokkal indul, amelynek keretében tizenkilenc filmet láthat a közönség.

A március 8-ig tartó esemény Gilles Lellouche Szabadúszók című filmjének premier előtti vetítésével veszi kezdetét február 27-én a Corvin moziban, de a Puskin moziban, a Toldi moziban és a Széchenyi Gyógyfürdőben is tartanak vetítéseket, és Lou Jenet Pajzán kíváncsiság című alkotásának világpremierjét is a filmnapok keretében tartják március 2-án a Toldi moziban.

A műsorban szerepel Gaspar Noé tabudöntögető alkotása Eksztázis címmel, de látható lesz Catherine Deneuve főszereplésével a Claire Darling utolsó húzása is, amelyben a francia színésznő filmbeli lányát saját lánya, Chiara Mastroianni játssza.

A 9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál keretében a Budapesti Francia Intézet és partnerei ismét elhozzák Magyarországra a frankofón filmek legjavát. Francia, belga, kanadai, marokkói, svájci, román és tunéziai alkotások is szerepelnek az idei filmnapok programján.

Marius Gabriel Lazurca román nagykövet a programból kiemelte az Egy román történet című román filmdrámát, valamint a Magányos menyegző című vígjátékot.

Karima Kabbaj, a Marokkói Királyság magyarországi nagykövete elmondta: a fesztiválon Marokkó többek között a nők helyzetét bemutató, Razzia című filmmel képviselteti magát, de közreműködnek a Nagy Tollbamondás elnevezésű programban is.

Isabelle Poupart kanadai nagykövet azt emelte ki, hogy a Francia Intézettel közösen rendezik meg Denys Arcand québeci filmrendező, forgatókönyvíró, színész és filmproducer retrospektív vetítéssorozatát.

Joanna Azzi libanoni nagykövet Rida Yaghi libanoni festőművész kiállítását ajánlotta a közönség figyelmébe.

Pierre Labouverie, Belgium magyarországi nagykövete elmondta, hogy többek között Az esküvő című belga-francia-luxemburgi-pakisztáni koprodukciót hozzák el a fesztiválra.

Peter Burkhard, Svájc nagykövete kiemelte, hogy két svájci filmet is láthat a magyar közönség.

Tunézia pedig sok más mellett az Éjszaka Tunéziában című filmmel képviselteti magát a programban, mondta Ilhem Ammar nagykövet.

Idén először rendezik meg március 26. és 30. között a Frankofón Jazz Fesztivált a Budapest Music Centerben.

A francia jazz eredetisége, vitalitása, nyitottsága a különböző műfajok, új irányzatok és technikák felé – anélkül, hogy szakítanának zenei gyökereikkel – vitathatatlanul a műfaj európai színterének egyik legizgalmasabb szereplőjévé teszi őket évtizedek óta. Az Opus Jazz Club a Festival de la Francophonie eseményeibe ágyazva ötnapos koncertsorozattal kíván a klub közönségének ízelítőt nyújtani ebből a sokszínűségből.

A fesztivál keretében több koncertet is rendeznek a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban és a Müpában, de az A38 is befogad koncerteket.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X