Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen Először rendeztek fagottversenyt a Debreceni Egyetemen

Először rendeztek fagottversenyt a Debreceni Egyetemen

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Keszler György emléke előtt tisztelegve rendezett országos fagottversenyt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. Legutóbb 15 évvel ezelőtt volt hasonló megmérettetés a fúvós hangszer magyar felsőoktatási intézményekben tanuló növendékei számára.

– Nemcsak Magyarországon, hanem sajnos Európa-szerte megfigyelhető, hogy bizonyos hangszereket egyre kevesebben választanak. Ilyen például az oboa, a kürt, a nagybőgő, a tuba és a fagott is, pedig mind nélkülözhetetlen egy szimfonikus zenekarban. Éppen ezt demonstrálva szerveztek nemrég Angliában egy szimfonikus koncertet, ahol kihagyták a zenekarból ezeket a hangszereket, hogy a közönség észlelje: a klasszikus zeneirodalom szimfonikus művei gyakorlatilag kivitelezhetetlenek nélkülük – mondta a debreceni fagottverseny kapcsán Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar Fafúvós Tanszéknek adjunktusa.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Duffek Mihály életművét ismerte el a Debreceni Egyetem

Debrecenben még soha nem rendeztek a felsőoktatásban tanulók részére fagottversenyt, az országban is 15 éve volt az utolsó.

Mindezek, illetve a két évvel ezelőtt elhunyt Keszler György fagottművész iránti tisztelet miatt döntött úgy az intézmény, hogy megmérettetésre hívja a hazai felsőfokú zenei oktatási intézményekben tanuló, összesen csaknem 20 fagottos növendéket. Szinte minden hallgató jelentkezett, aki jelenleg képzésben vesz részt Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Győrben, Pécsett vagy Budapesten.

A versenyzők két kategóriában indulhattak: alapképzésben, illetve osztatlan tanárképzés tanulók, valamint művész és művésztanár-képzésben résztvevők. Kötelező és szabadon választott művekkel kellett készülniük, produkcióikat Nemes Ferenc fagottművész, nyugalmazott főiskolai tanár, Stefán Zsófia fagottművész, a Concerto Budapest szólamvezető fagottosa és Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés Tanszékének vezetője, a Magyar Zeneművészeti Társaság elnöke zsűrizte.

A szervezők és a növendékek így emlékeztek a magyar fagottoktatás kiemelkedő személyiségére, a 2017 februárjában elhunyt Keszler Györgyre. A Zeneakadémia professzoraként és az Operaház fagottosaként elévülhetetlen érdemei voltak a közép- és felsőfokú oktatásban, számos egykori növendéke játszik hazai és külföldi szimfonikus zenekarokban, illetve tanít alap-, közép- és felsőfokú zenei intézményekben.

A debreceni emlékverseny eredményei

I. kategória

1. díj Kókai István – Budapest
2. díj Matkovics Lívia Anna – Pécs
3. díj Sugár Attila Dániel – Győr

II. kategória

1. díj Hartenstein Péter – Budapest
3. díj Simonics Viktória, Losonci Luca – Budapest

Különdíjak

Vincze Vivien, Földesi András – Debrecen
Pém Anna – Szeged

(Via unideb.hu)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X