Papageno Radio
Intermezzo Készül a nagy Stradivarius-hangadatbázis Cremonában

Készül a nagy Stradivarius-hangadatbázis Cremonában

Cremona nevét szinte mindenki ismeri, hiszen arról híres, hogy itt élt és alkotott a világ egyik leghíresebb hegedűkészítője, Antonio Stradivari, akinek hangszereiből sok ki is van állítva a városka Stradivari-múzeumában, többet pedig most is használnak szerte a világban. A múzeum kurátoraiban néhány éve épp ezért felmerült, hogy a hegedűk hangját meg kellene menteni digitális formában az utókor számára.

Fausto Cacciatori, a múzeum egyik főmunkatársa nagyon fontosnak tartja a lehető legteljesebb és legprecízebb hangrögzítést és digitalizást, hiszen bármi történhet, akár egy egyszerű természeti katasztrófa áldozataivá is válhatnak a világ leghíresebb hangszerei. „ Sosem lehet tudni. Elég csak egy szerencsétlen esemény. Mondjuk egy földrengés” – mondta. Ezért a múzeum úgy döntött, hogy egy észak-olasz hangmérnöki céggel közösen megpróbálják a lehető legjobb minőségben rögzíteni a múzeumban található Stradivariusok hangját.

A terv az volt, hogy olyan teljes hangadatbázist hozzanak létre, amit a későbbiekben tudnak használni a zenészek. Ez viszont hatalmas munkát igényel, ugyanis a legprofesszionálisabb körülmények között kellett felvenni külön-külön minden egyes hangot, amit a hangszerek képesek kiadni, de nemcsak az egész hangokat, a hangátmeneteket is.

A hangokat összesen 32 hiperérzékeny mikrofonnal rögztítették végül idén év elején, ami azt jelenti, hogy a felvételek idején gyakorlatilag leáll az élet a városban.

Biztonsági őr a múzeumnál – fotó: Chris Livesay, forrás: npr.org

A város polgármestere elrendelte, hogy január 7. és február 9. között lezárják a múzeum környékét, és csak néma csendben lehetett közlekedeni. Végül öt héten keresztül, a hét hat napján, napi nyolc órában rögzítve sikerült felvenni az összes hangot, így hamarosan elkészül a nagy Stradivarius-adatbázis.

(Via Index, NPR)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!