Papageno Radio
Intermezzo Kortárs épületek, amelyeket a zene inspirált – GALÉRIA

Kortárs épületek, amelyeket a zene inspirált – GALÉRIA

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Azt szokás mondani, zenéről beszélni olyan, mint eltáncolni az építészetet. Az építészek márpedig sokszor merítenek ihletet zenéből. Öt dallamos homlokzatot mutatunk nektek, a legmodernebb konstrukciók közül.


Az építészet nagyon is hallható. Az építkezés fázisában legalábbis.

De vajon átalakíthatók-e formákká a hangjegyek?

Ha tükörfordításról természetesen nem is beszélhetünk, számos építész igyekszik munkájában a látvány demonstrálása mellett a hallhatóságot is megőrizni. A kortárs épületek közül is számos őrzi, vagy éppen újraalkotja a zenét.

A Coca-Cola Beatbox pavilonja Londonban – fotó: Hufton & Crow

Esetleg a látogatóira bízza ezt a feladatot. A Coca-Cola londoni Beatbox pavilonjában például az üdítőgyártó 2012-es londoni olimpiára készített reklámjának betétdalát, a Grammy-díjas Mark Ronson Anywhere in the World című szerzeményét formálhatjuk a kedvükre. Egy interaktív installációnak köszönhetően tulajdonképpen az épület szerkezetének felhasználásával remixelhetjük a slágert, így lényegében maga a felépítmény szolgál hangszerként. Bónuszként kitűnő kilátás nyílik az olimpiai parkra.

Floureszkáló akkordok – fotó: Core 77

Elképzeltétek már valaha, milyen lehet egy gitár belsejébe bújni? Marcelo Ertorteguy, Takahiro Fukuda és Sara Valente a Japánban megrendezett Kobe-i Biennáléra épített installációja éppen ezt mutatja be. Ha az előbb azt írtuk, a Beatbox pavilon olyan, mintha hangszerként viselkedne, itt a mintha kitétel is elhagyható. A használhatatlanná vált kikötői konténerekből készült installáció egy nyolc, sötétben világító húrt tartalmazó hangszer. Természetesen mindahány pengethető ugyanis.

A Dithyrambalina egy, zenéhez egyébként is ezer szállal kapcsolódó városban, New Orleansban megvalósult projekt elnevezése. Az akció keretében egy egész zenei játszóház épült feleslegessé vált építőanyagokból. A disztópiák kunyhóira hasonlító szerkezetet – ahogy a fenti videón is látszik – utcaművészek, muzsikusok és lemezlovasok „szólaltatták meg” egy hideg, New Orleans-i éjszakán.

Az előbb disztópiákat emlegettünk, most pedig egy tudományos-fantasztikus klasszikus ihlette konstrukció következik. A Star Wars világából inspirálódó „hordóhangszer”.  A 20.000 LEGO-darabból felépített szerkezet a mechanikus zenedobozok mintájára működik, és ha megtekerjük, a film főcímdalának dallamát játssza. A Baljós árnyak 1999-es premierjére összerakott műanyag építményt jelenleg a németországi LEGOLandben lehet megtekinteni.

Ha arra járunk, nem hagyjuk ki Drezdát sem, hiszen esős időben csodás élményben lehet itt részünk. Az Annette Paul, Christopher Rossner és Andre Temple tervezte, fúvóshangszer alakú csapadékelvezetők ugyanis zenélni kezdenek, ha leszakad az ég. Csak az ernyőnket ne hagyjuk otthon, mielőtt a drezdai Kunsthof Passzázsba indulunk a csatornakoncertet hallgatni!

(Via inhabitat.com)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X