Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Lenyűgöző dokumentumfilm a 100 évvel ezelőtti New Yorkról - Videó

Lenyűgöző dokumentumfilm a 100 évvel ezelőtti New Yorkról – Videó

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Talán már a Föld egy-két, száz évnél idősebb embere sem emlékezhet arra, hogy milyen volt New York 1911-ben. A város számos mai történésze és rajongója különös figyelmet fordít erre a virágzó időszakra, amikor New York lakossága hirtelen ötmillióra duzzadt. Jelenleg nem kerülhetünk annál közelebb ehhez a világhoz, mint hogy megnézzük az alábbi dokumentumfilmet, amely a korabeli New York forgatagába enged bepillantást.

A kifogástalan állapotú svéd filmből valóban megérthetjük, miben különbözik a több, mint száz évvel ezelőtti és a mai New York. Rögtön feltűnik például az a bámulatos elegancia, ahogy a város lakói megjelentek az utcán: kalapok, tökéletesen szabott ruhák és öltönyök mindenütt. A lovaskocsik épp csak ezidőtájt kezdték átadni a helyüket az autóknak, de az emberek többsége gyalogosan járta a várost.

- hirdetés -

A New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) tavaly mutatta be a dokumentumfilmet, amely a Szabadság-szoborról készült felvétellel kezdődik és ér véget, de látható benne a város sokak életét megváltoztató hajókikötője, a megemelt vasútvonalak, és minden további jellegzetesség a maga romantikájával és nosztalgiájával.

1911 még a némafilmek kora volt, a hangot csak később adták hozzá a felvételhez:

A város ismerői szerint, még ha számtalan változáson is ment keresztül New York, életereje és ritmusa a mai napig hasonló karakterű, mint a fenti filmkockák elkészültekor. Vajon 80 év múlva is ugyanezt fogják érezni az emberek, ha visszanézik a legprecízebb japán szupertechnológiával filmezett képsorokat a mai New York utcáiról?

(Via Open Culture)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X