Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Megnyílt a krakkói Fonó Klub

Megnyílt a krakkói Fonó Klub

A Magyar Örökség, Prima Primissima és többszörös Magyar Brands díjas, valamint a rangos nemzetközi Womex Top Label díjjal többször is elismert Fonó február 23-án, krakkói indulásával kezdte meg külföldi klubhálózatának kiépítését.

- hirdetés -

A Fonó megalakulása óta megőrizte eredeti küldetését: a hagyományok és értékteremtés mentén mutatja be a magyar és Kárpát-medencei autentikus népzenét és a gyökereinkből táplálkozó világzenei és jazz irányzatokat rendszeres programok, táncházak, koncertek és fesztiválok formájában, valamint mind független helyszínként, mind pedig kiadóként támogatja ugyanezen műfajok alkotóit.

„A Fonó – Kraków elindulása egy új fejezet a tevékenységünkben. Hosszú évek óta otthont adunk lengyel táncházaknak, koncerteknek, és olyan nagyrendezvényeknek, mint például az Etnokraków fesztivál.  Izgalommal tekintünk a koncentrált lengyel-magyar kulkturális együttműködések elé” – mondta Jan Słowiński, népzenész, Strefa tulajdonos.

- hirdetés -

Az elmúlt években a zeneház Magyarország több pontján indított klubot, s ezzel még többeknek tette elérhetővé a néptánc- és népzenekultúrát: nagy sikerrel működik a szegedi Fonó Klub, amely a legaktívabb, de évente több programot szerveznek Mezőkövesden és Jászberényben is a Fonó égisze alatt. A Magyar Örökség, Prima Primissima és többszörös Magyar Brands díjas, valamint a rangos nemzetközi Womex Top Label díjjal többször is elismert Fonó február 23-i krakkói indulásával megkezdi külföldi klubhálózatának kiépítését.

alsó sor balról: Jan Słowński (a Strefa alapítója és vezetője); Marek Hodja, a Music Export Pland ügyvezetője, Dr. Körmendy Adrienne, Magyarország Krakkói főkonzulja, Karol Biernacki (a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumi elnöke), Mohay Gergely (Emberi Erőforrások Minisztériuma, osztályvezető).
felső sor balról: Diligens Linda (Fonó – nemzetközi booking), Jakub Borysiak (Polskie Radio munkatársa), Lajtai Márk (Nézőpont Intézet, vezető elemző), Rosonczy-Kovács Mihály (Philidor Intézet, ügyvezető), Ula Nowak (Fonó – Kraków, programszervező) – fotó: Michał Ramus

A Jan Słowiński népzenész, a húszéves lengyel táncházmozgalom egyik meghatározott alakja által működtetett Strefa szórakozóhelyen helyet kapó krakkói Fonó független klubként mutatja be a népzene és világzene kiemelt előadóit. Koncertek, táncházak és szakmai programok keretében segíti a lengyel-magyar kulturális kapcsolatokat, ezáltal hozzájárul közös művészeti projektek létrejöttéhez is.

„Meggyőződésem, hogy kultúrdiplomáciánk legnagyobb ereje a táncházmódszer exportjában van, hiszen egyszerre tudjuk bemutatni saját kultúránk egyik legszebb darabját, a magyar népzenei és néptánckincset, de talán ennél is fontosabb: magyar eszközt adunk más nemzeteknek, saját kultúrájának, akár városi, modern környezetben való megéléséhez, tartalmas, közösségépítő szórakozást kínálva. A lengyel táncházmozgalom két évtizede indult, szereplői rendszeresen elmondják, hogy sokat tanulnak a magyaroktól. Ennek a tapasztalatcserének is fontos színhelye lesz a Fonó – Kraków a jövőben” – szögezte le Rosonczy-Kovács Mihály népzenész.

A Felczak Alapítvány létrejöttével a lengyel-magyar kulturális kapcsolatok új szintre emelkedtek, amelynek egyik kiemelt területe a kultúra: a zenediplomáciai együttműködések, a lengyel és magyar világzenei piac kétoldalú szoros eszmecseréje és együttműködése.

A Krakkóban, február 23-án megszervezett lengyel-magyar zeneipari konferenciát Dr. Körmendy Adrienne, Magyarország krakkói főkonzulja, a program fővédnöke nyitotta meg. Ennek során a résztvevők bejelentették, hogy

megkezdik a „Lengyel-magyar Táncházfórum” létrehozását, amely célja, hogy a népzene markánsabban tudjon megmutatkozni a világzene által eluralt nemzetközi szcénán.

Sor került a Fonó Klub ünnepélyes megnyitására, Wit Szostak, egy a lengyel népzenészekről szóló regényének könyvbemutatójára, valamint a lengyel Kapela Maliszów, a Hungarian Folk Embassy és Kubinyi Júlia koncertjére. Az estét lengyel-magyar táncház zárta.

„Ha külföldön is meghonosodik az a módszer, amit itthon már évtizedek óta alkalmazunk, ha kialakulnak ennek nyomán olyan közösségépítő, értékteremtő- és értékmegőrző helyszínek a városban, amelyek megtartó hagyományainkból táplálkoznak, akkor ezért érdemes dolgozni” – tette hozzá Horváth László, a Fonó igazgatója.

2019-ben további két eseményt terveznek a krakkói Fonó Klubba. Az események irányításában és a stratégia kialakításában Horváth Lászlónak, a Fonó igazgatójának és Rosonczy-Kovács Mihálynak, a krakkói Fonó Klub ötletgazdájának, a Fonó megbízott nemzetközi képviselőjének krakkói partnere Ula Nowak zenei producer és újságíró lesz.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.