Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ők a leggazdagabb műgyűjtők kedvenc alkotói

Ők a leggazdagabb műgyűjtők kedvenc alkotói

Hétről hétre dőlnek meg az aukciós rekordok. Olyan összegekről olvashatunk, amelyeket szinte el sem tudunk képzelni. Kik vajon azok a gyűjtők, akik megengedhetnek maguknak ilyen kaliberű vásárlásokat, és kik a kedvenc művészeik? A mutargy.com gyűjtése alapján megismerkedhetünk néhányukkal.

- hirdetés -

A kínai Liu Yiqian gyűjteménye rég nem fér már el a házában (Pedig gondolhatjuk, hogy Yiqian úr hajléka sem szerény), emiatt két privát múzeumot is üzemeltet. Kollekciójának legfrissebb és legféltettebb darabjai ott láthatók. A legdrágább vétele Amedeo Modigliani aktja, amelyhez 170 millió dollárért jutott hozzá. A tradicionális kínai mesterek munkái mellett olyan 20. századi és kortárs alkotók műveit is előszeretettel vásárolja, mint Gerhard Richter, Francis Bacon, Antony Gormley vagy Damien Hirst.

- hirdetés -

Amedeo Modigliani: Kék párnán fekvő akt – forrás: artnet.com

A Monaco Football Club tulajdonosa, az orosz Dmitrij Ribolovlev az alternatív gyógyászatban megalapozott vagyonát kálium-karbonát gyártással hizlalta még nagyobbra. Olykor azért a műkereskedelemből is csurran-cseppen neki. Talán akkor is hallottunk már róla, ha a neve nem rémlik, ő bocsátotta ugyanis áruba minden idők legmagasabb áron elkelt festményét, Leonardo da Vinci Salvator Mundi című alkotását. Ezen az üzleten 270 millió dollárt nyert, ami a 6,8 milliárdosra becsült vagyonához viszonyítva sem számít kevés pénznek. Gauguin, Klimt és Modigliani képeit kedveli a legjobban, de az övé a Number 6 című Rothko-vászon is, amelyért 186 millió dollárt fizetett.

Ide kapcsolódik:
5,3 milliárd dollár – ennyit költöttek idén a Sotheby’s árverésein

Az ukrán olajmágnás, Leonard Blavatnik sosem feledkezik meg a jótékonykodásról. 17 milliárd dollárra becsült vagyonából számos kulturális és felsőoktatási intézménynek juttat rendszeresen. Az övé mások mellett Pablo Picasso Akt zöld levelekkel és büszttel című vászna, de ő vásárolta meg Damien Hirst Gone but not Forgotten című hatalmas mamut-szobrát is.

Vincent van Gogh: Íriszek – forrás: Wikipedia

Leon Black, amerikai üzletember régtől fogva sokat áldoz a melanoma kutatására a 6,5 milliárd dolláros vagyonából. Nem ma kezdte a műgyűjtést sem. 1987-ben például 55 millió dollárt fizetett Vincent van Gogh Íriszek című festményéért, 2012-ben pedig a Sotheby’s árverésén, 120 millióért jutott hozzá Edward Munch Sikoly című képének 1910-ben készült változatához.

(Via mutargy.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.