Papageno Radio
Blogok Baltikum Tizenhárom ország színházai a MITEM-en

Tizenhárom ország színházai a MITEM-en

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) közönsége április 11. és május 5. között 23 előadást láthat Nemzeti Színházban.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a február 5-én tartott sajtótájékoztatón kiemelte vannak visszatérő vendégeik, idén pedig két új ország, Kazahsztán és Portugália is bemutatkozik a fesztiválon. A Nemzeti Színház öt előadását, köztük Madách Imre Az ember tragédiája című művét is bemutatják a fesztiválon, amelynek mottója is egy Madách-idézet: „Őrjöngő röptünk, mondd, hová vezet?” Az idézet azt a szorongást fogalmazza meg, hogy mostani döntéseinkkel hova juttatjuk a világot, hova mozdítjuk közösségünket.

„Hiszem azt, hogy a színház egy olyan hely ahol a legnagyobb kérdésekről, legkomolyabb kérdésekről kell beszélni” – mondta Vidnyánszky Attila.

Oliver Reese rendező, a Berliner Ensemble igazgatója felidézte, hogy már másodszor vesznek részt a MITEM-en, idén Michael Thalheimer rendezésében Tennessee Williams A vágy villamosa című művével érkeznek a fesztiválra.

A fesztivál programját orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesíti. A MITEM április 11-én, csütörtökön a Fővárosi Nagycirkuszban, a Slava’s Snowshow-val kezdődik.

Rimas Tuminas litván rendező az idén Ványa bácsi rendezésével érkezik a fesztiválra. A nemrég elhunyt Eimuntas Nekrosius Kurafiak című előadásában a litván nép belső lényegét, ősi eredetét mutatja be. Eugenio Barba Trilógiáját Európában az Odin Teatret Magyarországon mutatja be először egyben.

Belgrádból Csehov Ivanovja szerepel a programban a Szerb Nemzeti Színház előadásában. Először lép fel a fesztiválon az ukrán Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház két előadással: Shakespeare  Coriolanusát és Vaszilij Sztefanik novelláiból készült misztériumjátékot (Morituri te salutant) adják elő.

Prágából a Divadlo Na Zábradli Hamletek című előadásában a kulisszák mögé leshet be a közönség. Lisszabonból a Companhia Joao Garcia Miguel legújabb előadását hozza el, a Bernarda Alba házát. Kazahsztánból a Korkut legendája, az Auezov Kazah Állami Dráma Színház előadása érkezik a MITEM-re, a komáromi Jókai Színház pedig A félkegyelmű című produkcióját mutatja be, Martin Huba rendezésében.

A Nemzeti Színház előadásai közül David Doiasvili rendezésében a Tartuffe című darab, Silviu Purcarete rendezésében a Meggyeskert, a Szász János által színpadra állított Caligula helytartója, ifj. Vidnyánszky Attila Woyzeck-rendezése, Zsótér Sándor rendezésében A gömbfejűek és a csúcsfejűek, valamint Vidnyánszky Attila Az ember tragédiája rendezése látható a fesztiválon.

(Via MTI)

Promóció

X
X