Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Weininger Andort és a 100 éves Bauhaust ünnepli a pécsi Janus...

Weininger Andort és a 100 éves Bauhaust ünnepli a pécsi Janus Pannonius Múzeum kiállítása

Weininger Andor (1899-1986) festő, grafikus, építész és formatervező születésének 120. évfordulója és a weimari Bauhaus megalapításának centenáriuma alkalmából nyílik a magyar képzőművész valamennyi alkotói korszakát bemutató kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárában március 1-jén.

- hirdetés -

A közgyűjtemény tájékoztatása szerint A Bauhaustól New Yorkig című tárlat számos hang- és mozgóképanyag segítségével kalauzolja a látogatót Weininger Andor életművében, egyszerre megjelenítve az építészt, a zenészt, a képzőművészt, a színészt és a színpadépítő szakembert.

- hirdetés -

Weininger Andor életműve csaknem a teljes huszadik századot felöleli, és a világ legkülönbözőbb pontjaihoz kötődik.

Életét az emigrációk sora és ezzel együtt újabbnál újabb kulturális és művészeti közegek megismerése határozta meg. Képzőművészeti munkásságában látványos ívet írt le, a 20. század avantgárd művészeti irányzatai közül többhöz is csatlakozva, a Bauhausban megismert geometrikus absztrakciótól a szürrealizmusig.

Weininger Andor a képzőművészet mellett több más művészeti ágban is jelentőset alkotott. A Bauhaus összművészeti koncepciója jegyében az 1920-as években zenészként, előadóművészként és színpadtervezőként is dolgozott. „Ezek a tevékenységei képzőművészetéhez hasonlóan fontos elemei munkásságának, egyik sem képzelhető el a többi nélkül” – olvasható a múzeum írásos összegzésben.

Ide kapcsolódik:
Melyik az önhöz legközelebb eső Bauhaus-épület?

A Janus Pannonius Múzeum saját Weininger Andor-gyűjteményében található tárgyakon túl a kiállításra jelentős részben kerülnek majd Körner András, New Yorkban élő építész gyűjteményéből származó Weininger-művek is. Körner 1970-től Weininger haláláig szoros barátságot ápolt az alkotóval és a műveket személyesen tőle és özvegyétől kapta ajándékba.

A kiállítás március 31-ig látható Pécsen.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.