Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A hiphoptól, Mozarttól vagy a Led Zeppelinttől lesz finomabb a sajt?

A hiphoptól, Mozarttól vagy a Led Zeppelinttől lesz finomabb a sajt?

Egy friss kutatás eredményei végre tisztázzák, hogy a sajt ízét befolyásolja-e az, ha zenét játszanak le az érési folyamat során. A Berni Művészeti Egyetem Kutatói kilenc darab tízkilós ementali sajtkorongon végezték el a kísérletet.

- hirdetés -

A Berni Művészeti Főiskola, valamint Beat Wampfler állatorvos és sajtkészítő azt kutatják, hogy a baktériumokra milyen hatással van a zene. Ezúttal a sajtok kerültek terítékre.

- hirdetés -

Elkülönítve egymástól, egyesével faládába helyezték a sajtkorongokat, és fél éven keresztül érlelték őket úgy, hogy közben 24 órán át három különböző dallamot hallgattattak velük. A hiphop sláger mellett Mozart A varázsfuvola című operáját és a Led Zeppelin Stairway to Heaven című számát játszották le.

Dr. Wampfler meg van arról győződve, hogy az emberek, az állatok és a növények mellett a baktériumoknak, különösen a sajtérlelésben szerepet játszó baktériumoknak sem mindegy, milyen zene szól mellettük. A zene energiáját ráadásul nem hangszórón át, hanem  mini adókészülékekkel juttatták el a sajtokba a kísérlet során, hogy az összes energia közvetlenül rezonáljon bennük, magyarázták a kutatók.

Ha a sajtnak van kedvenc zenei műfaja, akkor ez a kutatás végre megválaszolja ezt a kérdést. A zenére érlelt sajtkorongokat fél év elteltével egy gasztronómiai zsűri tesztelte ízerősség, szag és aroma alapján. A végeredmény pedig kimondja: egyértelműen a hiphopon érlelődött sajt emelkedett ki a többi közül.

A sajtok a hiphopot kedvelhetik leginkább – hypebeast.com

Beat Wampfler, a kutatásba bevont sajtok készítője elmondta, hogy a további vizsgálatoknál már csak a hiphopra fognak összpontosítani.

(Via 24.hu)

phys.org

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.