Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc Április, a kortárs táncfilmek hónapja

Április, a kortárs táncfilmek hónapja

Április 29. a Tánc Világnapja. A Parallel Művészeti Alapítványnak köszönhetően viszont már az egész hónapot a táncnak szentelhetjük. Lesz dokumentumfilm-sorozat és táncfilm fesztivál sok-sok különleges eseménnyel.  

- hirdetés -

Már a 40’-es években elkezdődött valami a modern tánc területén. Merce Cunningham leválasztotta a zenét a táncról, dobókockával koreografált, később pedig számítógépet használt előadásaiban.

- hirdetés -

Merce Cunningham 1957 – fotó: Richard Rutledge

A ’60-as években egy csapat lázadó táncos őrült kísérletezésbe kezdett. New York, Greenwich Village, Judson Dance Theater. Elindult a posztmodern tánc. Végleg felhagytak Martha Graham expresszionizmusával és Doris Humphrey téma-variáció struktúrájával. Sétáltak, futottak, talajon dolgoztak és egymásra másztak.

Akárcsak minimalista képzőművész és zenész kortársaik, az elemit keresték.

Merce Cunningham és John Cage nyomdokaiban, mégis önálló utakon jártak és saját stílusokat dolgoztak ki.

Ide kapcsolódik:
A táncfotózás mestere, Lois Greenfield – Galéria

A Mi a tánc? dokumentumfilm-sorozat áprilisban a modern és kortárs tánc legfontosabb alakjait mutatja be; a program során hétfőnként az amerikai posztmodern tánc koreográfusairól szóló filmek láthatók. Trisha Brownt, Lucinda Childs-ot, Yvonne Rainert és más jelentős alkotókat megjelenítő alkotások

mind magyarországi premiervetítések lesznek,

melyeket követően meghívott koreográfusok, tánctörténészek és művészeti szakemberek osztják meg gondolataikat a posztmodern jelentőségéről, magyar vonatkozásairól és a mai kortárs táncra gyakorolt hatásáról.

Mi a tánc? – április 8., 15., 22., Trafó Kortárs Művészetek Háza, Trafóklub

Április 8. 18:00 / Merce Cunningham: A tánc élete (90′)

Április 15. 18:00 / Tánc-csinálók: Hét posztmodern koreográfus (89′)

Április 22. 18:00 / Az érzések tények: Yvonne Rainer élete (86′)

A hónap végén második alkalommal jelentkezik a Szerpentin Táncfilm Fesztivál, Magyarország egyetlen mozgás- és tánc-alapú filmekre fókuszáló nemzetközi platformja. A fesztivál idei négynapos programjában a hazai és nemzetközi rövidfilm válogatások mellett, rangos európai fesztiválok kurátorai országspecifikus vetítésekkel készülnek; számos díjnyertes filmet láthatunk finn, francia, holland és román alkotóktól.

Ide kapcsolódik:
Balett szélesvásznon - a legnépszerűbb táncfilmek

A Francia Intézet ad otthont az Overground – Dancing Cities Budapest című, 2018- őszén forgatott, francia – magyar koprodukció bemutatójának, melyben a hazai kortárs táncélet tíz karakteres koreográfusa táncolja be a város tereit.

A rendszervátás 30. évfordulója kapcsán digitalizált VHS felvételek vetítésével, a táncélet meghatározó szereplőivel való beszélgetéssel és egy különleges improvizációs happeninggel nyerhetünk betekintést az 1989-es év magyar kortárs táncéletébe.

A fesztivál, a témához kapcsolódó fotókiállítás megnyitójával indul. Az idei programhoz a Willany Leó improvizációs táncszínház és a Némafilmzene zenés filmklub és filmkoncert is csatlakozott. Egy biztos, táncfilm őrülteknek sűrű lesz az idei április.

Szerpentin Táncfilm Fesztiváláprilis 25-28., Három Holló, Budapesti Francia Intézet, Trafó Kortárs Művészetek Háza

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!