Egy pompás videó Bach születésnapjára

Kultúra – amin át megértünk másokat és kifejezzük önmagunkat; ami egy világként köt össze mindannyiunkat. Ezzel az üzenettel kezdődik a legszebb videók egyike, amelyet a 334 évvel ezelőtt ezen a napon született Bach fenséges zenéje ihletett. 

Yo-Yo Ma nem véletlenül a világ egyik leghíresebb csellistája: játékában több van puszta hangoknál és technikai bravúroknál. Legújabb projektjében Bach csellószvitjeit viszi a világ különböző helyszíneire.

Az első videóval Montrealba utazunk, ahol Bach I. (G-dúr) csellószvitjének Prelude tételét játssza el Yo-Yo Ma. Ahogy az első pillanatokban a kamera a csellóművészt és az alatta elterülő városképet pásztázza, megpillantjuk azt a finom, fonálszerű fantáziaelemet, amely mint egy könnyű sál, körbeöleli a film minden szereplőjét.

A videó olyan kis filmrészletek összefűzéséből készült, amelyek Yo-Yo Ma egy felhívására születtek válaszképp: „Mutatsd meg a világnak, ki vagy, és mi az, ami összekovácsolja a közösséget, amelynek tagja vagy!”

A gordonkaművészt a festmények is megihlették: Gustav Klimt talán leghíresebb alkotása, az Adele Bloch-Bauerről készített portré előtt is játszott:

Ide kapcsolódik:
Festménynek szerenádozott a híres gordonkaművész

A Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából megrendezett Bach Mindenkinek Fesztivál már javában tart, és világszerte mindenütt megemlékeznek a zenetörténet egyik legnagyobb géniuszáról.

Ide kapcsolódik:
Bachnak megadatott, hogy emberként belelásson Isten országába

(Via Classic FM)