Papageno Radio
Intermezzo Előkerült egy húsz éve ellopott Picasso-kép

Előkerült egy húsz éve ellopott Picasso-kép

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Buste de femme (Női mellkép) néven is ismert, 1938-as Dora Maar-portrénak az ismert holland műkincsvadász, Arthur Brand bukkant a nyomára Amszterdamban. Brandtnak egy holland üzletember adta át a festményt március közepén. A férfi állítólag nem tudta, hogy bűncselekményből származott a fizetségképpen kapott műalkotás, aminek jelenlegi piaci értékét 25 millió euróra (7,9 milliárd forint) becsülik.

A festmény Picasso magángyűjteményének részét képezte az alkotó haláláig. Abdul Mohszen Abdulmalik szaúdi sejk az 1980-as években vásárolta meg a New York-i Pace galériától nem nyilvános összegért.

Ide kapcsolódik:
Picasso tíz elfeledett művére bukkantak az iráni fővárosban

Amikor ellopták a francia Riviérán horgonyzó jachtjáról, 4 millió euróra taksálták az értékét. A tulajdonos felajánlott 400 ezer euró nyomravezetői díjat, de minden kutatás eredménytelen maradt, és végül a sejk hozzájutott a négymillió euróhoz egy meg nem nevezett biztosítótársaságtól, amely így az előkerült festmény új tulajdonosa lett.

Arthur Brand szerint az értékes Picasso-képet alvilági pénzügyi tranzakciókban, drog- és fegyverügyletekben használhatták biztosítékként az eltűnése óta eltelt időben, a két évtized alatt tucatszor válthatott tulajdonost, emiatt megviselt állapotban van.

A Dora Maar-portré eredetének igazolására Amszterdamba érkezett a New York-i galéria szakértője és az érintett biztosítótársaság képviselőjeként Dick Ellis nyugdíjas brit nyomozó, a Scotland Yard műkincsvadász egységének alapítója.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X