Papageno Radio
Intermezzo Frida Kahlo 50 évig rejtve maradt tárgyaiból nyílt kiállítás az Egyesült Államokban

Frida Kahlo 50 évig rejtve maradt tárgyaiból nyílt kiállítás az Egyesült Államokban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az elmúlt két év Frida-mániája lehet, hogy egy kicsit még a mexikói művésznő rajongótáborát is elfárasztotta, mindenesetre időközönként még mindig nyílnak olyan Frida Kahlo-kiállítások, melyek azt ígérik, hogy olyan titkokat is megtudhatunk a 20. század egyik legmeghatározóbb női művészéről, amit eddig más tárlaton sosem.

José Luis Martínez, a Mexikói Külügyminisztérium kulturális ügyekért felelős államtitkára Kahlo műveinek 2018. évi budapesti kiállításán így méltatta a művészt: „Frida Kahlo művészete és művészeti öröksége izgalomban tartja a művészeket, antropológusokat, pszichológusokat és sok más csoportot is, többek között feministákat és marxistákat, marginális és nem marginális közösséget egyaránt.” Nem csoda, hogy még nem ért véget az élettörténetét kutató legkülönbözőbb kiállítások sora, és a művésznő ihlette alkotások és előadások száma is egyre csak növekszik.

Ide kapcsolódik:
Óriási közönségsikerként zárt a Frida Kahlo-kiállítás a Nemzeti Galériában

Az amerikai Mattel cég már több mint egytucatnyi történelmi és kortárs hírességet ábrázoló Barbie-kollekciót dobott piacra, és természetesen az Inspiráló nők elnevezésű sorozatában Frida is szerepel, akinek családja azonban egyáltalán nem rajongott az ötletért. A mexikói bíróság helyt adva a rokonok tiltakozásának, be is tiltotta az amerikai cég Frida Kahlót ábrázoló Barbie babájának értékesítését Mexikóban. Szintén nem rég jelent meg a Pixart alkotóitól a Coco című animáció, amelyben Fridát is csontvázmesehőssé varázsolták, és a Google cég is többször elhelyezte már Kahlót speciális, alkalmi emblémáján. Emellett megszámlálhatatlan Frida inspirálta tetoválás, ékszer, recept, divat- és használati cikk készült el az utóbbi időben.

A legújabb nagyszabású Frida Kahlo-kiállítás a New York-i Brooklyn Múzeumban látható május közepéig, ami felszínes információk helyett olyan tárgyakra koncentrál, amelyek segítenek még jobban megismerni a 47 esztendősen elhunyt művészt. A tárlat címe is – „A külsőségek megtévesztőek lehetnek” – jól utal e célkitűzésre.

A kiállított tárgyak azért különlegesek, mert Frida Kahlo 2004-ben felfedezett, addig rejtve maradt ingóságainak egyes darabjaiból állnak, amelyeket Mexikó városban már 2012-ben, Londonban pedig 2018-ban láthatott a közönség, az Egyesült Államokban azonan most először kerülhetnek nyilvánosság elé.

Akinek éppen nincs a közelében Frida-kiállítás, a Google Arts & Culture gyűjteményében több mint 800 kép, személyes tárgy és fotó köz böngészhet.

Íme, a kiállítás hat kulcsfontosságú tárgya, amelyek segítenek teljesebb képet festeni a művésznő személyes történetéről.

(Via Time, Vogue)

Promóció

X
X