Fűzfavesszőből készített életnagyságú szobrokat egy brit iparművész

Fűzfaszobrokkal népesítette be az erdőt egy brit szobrászművész - fotó: Carolyn Bell, forrás: facebook.com/annaandthewillow

A vesszőfonás ősi mestersége az egyik legszélesebb körben elterjedt módja a legkülönbözőbb használati tárgyak elkészítésének. Ez a hagyományos technika, a rugalmas, természetes anyagokkal való munka inspirálta Annát, a brit szobrásznőt arra, hogy az időtlen vesszőfonást modern, kortárs művészeti formába ágyazva hozzon létre szobrokat. 

Az alkotó eleinte kosarakat, apró ajándéktárgyakat készített fűzfavesszőből, de tradícionális módon elkészített szobrászati alkotásai egészen más szintre emelték a vesszőfonás technikáját.

A természetes anyaggal való munka új világot tárt fel előttem, így vágtam bele a kosárfonás különböző technikáinak a megtanulásába. Élvezem, hogy az ősi művészet fogásait használom – mondta az alkotó.

Az Anna & the Willow névre keresztelt projekt természet-ihlette, fűzfavesszőből készített szobrai úgy olvadnak bele erdei kiállítóterükbe, mintha ebben a formában, természetes módon lennének a környezet szerves részei.

A kültéri alkotások alapja előre megtervezett fémvázakből áll, melyeket Anna fűzfavesszővel csavar be. Az egyik 9 láb magas szobor a „Skipton kastély erdeinek vadásznője” címet viseli, és egy nyilazó nőt ábrázol, amely lehetne akár a vadászat ősi római istennője, Diana is. Az alkotás valóban úgy fest, mintha az erdei ösvényből nőtt volna ki.

Anna and the Willow: The Huntress of Skipton Castle Woods – forrás: facebook.com/pg/annaandthewillow

(Via My Modern MET, Sokszínű vidék)